Четири пута градска забава

Два пута музика. Два пута изложба. Плус изненађење

Среда 27. феб 2019.

cover image

Етнографски музеј је недавно представио нову изложбу "Калаши - Последњи пагани Хиндукуша" аутора Константина Новаковића. Очекивано или не али смотра древног народа из Пакистана који је одолео притисцима савременог доба је изузетно посећена. О чему се ради, због чега су Калаши прави уникат 21. века можете открити све до 10. марта.

У комшилуку, тачније у атријуму Народног музеја 1. марта у 20:00 почиње специјални концерт "Музика Берлинског двора". Еминентни ансамбл Београдски барок је сам по себи велика атракција јер увек свирају на репликама инструмената из 17. и 18. века. За ову прилику су домаћини великану модерне сцене класичне музике, Кристофу Урбанецу. Спремили су посебан програм, састављен од немачких музичких остварења из 18. века која су се изводила на двору краља Фридриха Великог. Уколико вам је помало досадило све уобичајено, онда сте идеални кандидат за публику концерта са сасвим ретким нотама.

Присталице музике из садашњег времена вероватно неће отићи на горе поменути концерт. Али сигурно ће се организовати 28. фебруара или 1. марта да дођу у Електропионир и уживо чују Ђорђа Миљеновића, у ширим круговима познатог као Wikluh Sky. Један од оснивача реп уније "Bad Copy", текстописац и продуцент бројних хитова и изван реп сфере са успешно забележеним излетима у оперске воде. Уметник без граница. Први концерт је обележен као зимски док је други назван пролећни. Гласамо за пролеће у сваком смислу!


Од првог марта Музеј афричке уметности ће бити место одржавања изложбе "Духови Африке - Ритуална западноафричка уметност". Маске, материјали, различити предмети и још много тога што се преноси са колена на колено у овом делу света ће бити у центру пажње. Успећете да откријете много о афричким ритуалима и веровањима. Ризница од 50 предмета ће уз кустоскињу Александру Продановић Бојовић бити апсолутно забавна. И врло поучна.

Зима као да се претерано одомаћила. Свакога је натерала да успори ритам и бира дешавања у затвореним просторима. Готово је са овом навиком! Ботаничка башта "Јевремовац" позива све заинтересоване и све жељне шетње на отвореном на обилазак баште уз стучно предавање. Другог дана марта, тачно у подне почиње феноменално разгледање. У само сат времена, колико траје ова тура, имаћете прилике да се лично уверите у лепоте зелене оазе. Баш овде живи више од 2.000 биљних врста из целог света. Једино ова адреса крије право благо. Без изговора, у суботу је свакоме место у одличној шетњи.