Izložbe u gradu

Umetnost kao zabava, umetnost kao lek, umetnost za svaki slobodan trenutak

Sreda 14. nov 2018.

cover image

Šesnaestog dana novembra, tačno u 19:00 u holu Narodne biblioteke Srbije se otvara izložba "Rat i humor: 1914-1918" koju su kreirali Vladimir Čeh i Milan Ristović. Cilj izložbe je da prikaže uticaj humora i satire u štampanim medijima tokom Prvog svetskog rata. Sada već istorijski dokumenti, novinski članci i magazini, plakati i razglednice iz četvorogodišnjeg perioda će biti postavljeni do 16. decembra. U periodu trajanja unikatne izložbe će biti organizovane stručno vođene ture.

Prva retrospektivna izložba Ilije Šoškića, "Akcione forme" je aktuelna u Muzeju savremene umetnosti. Kustos dr Zoran Erić će detaljno prezentovati radove na kojima dominira geometrijska forma. Izložba je proistekla iz perioda autorove okupacije matematikom i filozofijom tokom osamdesetih godina, a sastoji se od skica, foto dokumentacije, performansa, realizovanih objekata i instalacija. Ilija Šoškić je kompleksna ličnost domaće scene. Radikalni (neo)avangardista, sportista, teoretičar, umetnik, zaljubljenik u motocikle i još mnogo toga. Proizvodi njegovog uma su neprevaziđena umetnost.


Umetnik iz Grčke, Jorgos Kordis, sve do 30. novembra izlaže svoje radove pod nazivom "Svetlost od svetlosti: Atos-Vizantija-Vaseljena". Gostujuća izložba je na repertoaru u Konaku kneginje Ljubice. Ikonopisac i slikar, zahvaljujući svom talentu se nalazi u kategoriji najboljih umetnika savremenog ikonopisa. Na svakom radu se jasno uočava autentični pečat slikara ali i veliko poštovanje prema tradicionalnim pravilima. Ukupno 76 radova broji ova izložba. Pored istaknutih vizuelnih dostignuća, posetioci će imati prilike da se upoznaju i sa drugim Jorgosovim darom, a to je pisanje. Do sada je prezentovao petnaest knjiga i sve su prevedene na srpski jezik.