Изложбе у граду

Уметност као забава, уметност као лек, уметност за сваки слободан тренутак

Среда 14. нов 2018.

cover image

Шеснаестог дана новембра, тачно у 19:00 у холу Народне библиотеке Србије се отвара изложба "Рат и хумор: 1914-1918" коју су креирали Владимир Чех и Милан Ристовић. Циљ изложбе је да прикаже утицај хумора и сатире у штампаним медијима током Првог светског рата. Сада већ историјски документи, новински чланци и магазини, плакати и разгледнице из четворогодишњег периода ће бити постављени до 16. децембра. У периоду трајања уникатне изложбе ће бити организоване стручно вођене туре.

Прва ретроспективна изложба Илије Шошкића, "Акционе форме" је актуелна у Музеју савремене уметности. Кустос др Зоран Ерић ће детаљно презентовати радове на којима доминира геометријска форма. Изложба је проистекла из периода ауторове окупације математиком и филозофијом током осамдесетих година, а састоји се од скица, фото документације, перформанса, реализованих објеката и инсталација. Илија Шошкић је комплексна личност домаће сцене. Радикални (нео)авангардиста, спортиста, теоретичар, уметник, заљубљеник у мотоцикле и још много тога. Производи његовог ума су непревазиђена уметност.


Уметник из Грчке, Јоргос Кордис, све до 30. новембра излаже своје радове под називом "Светлост од светлости: Атос-Византија-Васељена". Гостујућа изложба је на репертоару у Конаку кнегиње Љубице. Иконописац и сликар, захваљујући свом таленту се налази у категорији најбољих уметника савременог иконописа. На сваком раду се јасно уочава аутентични печат сликара али и велико поштовање према традиционалним правилима. Укупно 76 радова броји ова изложба. Поред истакнутих визуелних достигнућа, посетиоци ће имати прилике да се упознају и са другим Јоргосовим даром, а то је писање. До сада је презентовао петнаест књига и све су преведене на српски језик.