Šta raditi u gradu poslednjeg vikenda u maju

Korak po korak do najvećih dešavanja u Beogradu

Četvrtak 24. maj 2018.

cover image

Šest velikih događaja je na repertoaru. Poštovani gosti grada i dragi domaćini, odložite sve obaveze jer ono što sledi se ne sme propustiti.

1. Dan mladosti 2018.

Vreme Tita i bivše Jugoslavije je odavno prošlo ali sećanja nisu. Uspomene na epohu komunizma se pažljivo čuvaju u jednom od najposećenijih muzeja u Beogradu - Muzeju Jugoslavije. Baš na Dan mladosti, odnosno rođendan Josipa Broza Tita, 25. maja tačno u 20:00 muzej otvara sezonu "Leto u Muzeju". Za slavljeničku atmosferu je zadužen bend VIS Limunada, a da sve prođe u retro stilu, omladina će biti u centru pažnje. Pored odlične muzike, na programu je i modna revija mladih domaćih dizajnera koji će predstaviti letnje kolecije.

2. Beogradski noćni market "Velika pijaca"

Još jedno dešavanje u retro maniru. Davne 1824. godine na Studentskom trgu je otvorena prva pijaca u Beogradu. Baš tu, na debitantskoj lokaciji trgovine, cenkanja i razmene se 25. i 26. maja organizuje Beogradski noćni market. Manifestacija koja je učinila da gradske pijacu postanu mesto provoda, dobre muzike, kupovine najboljih domaćih proizvoda i ručnih radova prvi put će trajati dva dana.

3. Voz Romantika

Stare navike u centru pažnje. Muzejsko-turistički voz "Romantika" poslednje subote u mesecu punom snagom evocira nekadašnje doba. Majski red romantične vožnje je zakazan za 26. maj u 09:30, a polazak je sa Glavne železničke stanice. Ne slušajte priče starijih već se sami uverite kako se nekada putovalo vozom. Ukrcavanje u tridesete godine prošlog veka za nove uspomene.

4. Berza ploča u Domu omladine

Retrospektiva života u Beogradu je nezamisliva bez muzike. Mnogo pre Jutjub ere, muzika se slušala isključivo sa ploča. Ljubitelji vinila odbijaju čuvanje muzike na mega giga tera memorijama i jedino što je zaista vredno su očuvane i potpuno nove ploče. Svi vi kojima gramofon ima počasno mesto u kući, dođite 27. maja od 10:00 do 14:00 u Dom omladine. "Majska berza ploča" je događaj sa dugom istorijom postojanja na kome se uz lepo druženje razmenjuju i prodaju ploče i kompakt diskovi.


5. Zaigraj Zapevaj

Međunarodni festival tradicionalnih plesova i muzike se održava od 25. do 28. maja. Širom grada, najviše u Knez Mihailovoj i ispred Hrama Svetog Save folkor će biti u centru pažnje. U cilju promocije srpske tradicije i kulture, veliki događaj je namenjen baš svima, a paradu domaćeg izvornog ritma i unikatnih nošnji će prirediti amateri, deca i pravi profesionalci. Ovog vikenda zaigrajte u nacionalnom bitu.

6. Festival magije

Osvrt na prošlost se ovde završava. Trenutak je za svet iluzije. Šesti Beogradski festival magije se organizuje 26. i 27. maja u Kulturnom centru Čukarica. Poznati mađioničari će predstaviti neverovatne veštine zbog kojih će stvarnost izgledati sasvim drugačije. Mađioničarske predstave, najbolji trikovi, seminari, takmičenja i žurke će obeležiti stvarno magično dešavanje u gradu.