Шта радити у граду последњег викенда у мају

Корак по корак до највећих дешавања у Београду

Четвртак 24. мај 2018.

cover image

Шест великих догађаја је на репертоару. Поштовани гости града и драги домаћини, одложите све обавезе јер оно што следи се не сме пропустити.

1. Дан младости 2018.

Време Тита и бивше Југославије је одавно прошло али сећања нису. Успомене на епоху комунизма се пажљиво чувају у једном од најпосећенијих музеја у Београду - Музеју Југославије. Баш на Дан младости, односно рођендан Јосипа Броза Тита, 25. маја тачно у 20:00 музеј отвара сезону "Лето у Музеју". За слављеничку атмосферу је задужен бенд ВИС Лимунада, а да све прође у ретро стилу, омладина ће бити у центру пажње. Поред одличне музике, на програму је и модна ревија младих домаћих дизајнера који ће представити летње колеције.

2. Београдски ноћни маркет "Велика пијаца"

Још једно дешавање у ретро маниру. Давне 1824. године на Студентском тргу је отворена прва пијаца у Београду. Баш ту, на дебитантској локацији трговине, ценкања и размене се 25. и 26. маја организује Београдски ноћни маркет. Манифестација која је учинила да градске пијацу постану место провода, добре музике, куповине најбољих домаћих производа и ручних радова први пут ће трајати два дана.

3. Воз Романтика

Старе навике у центру пажње. Музејско-туристички воз "Романтика" последње суботе у месецу пуном снагом евоцира некадашње доба. Мајски ред романтичне вожње је заказан за 26. мај у 09:30, а полазак је са Главне железничке станице. Не слушајте приче старијих већ се сами уверите како се некада путовало возом. Укрцавање у тридесете године прошлог века за нове успомене.

4. Берза плоча у Дому омладине

Ретроспектива живота у Београду је незамислива без музике. Много пре Јутјуб ере, музика се слушала искључиво са плоча. Љубитељи винила одбијају чување музике на мега гига тера меморијама и једино што је заиста вредно су очуване и потпуно нове плоче. Сви ви којима грамофон има почасно место у кући, дођите 27. маја од 10:00 до 14:00 у Дом омладине. "Мајска берза плоча" је догађај са дугом историјом постојања на коме се уз лепо дружење размењују и продају плоче и компакт дискови.


5. Заиграј Запевај

Међународни фестивал традиционалних плесова и музике се одржава од 25. до 28. маја. Широм града, највише у Кнез Михаиловој и испред Храма Светог Саве фолкор ће бити у центру пажње. У циљу промоције српске традиције и културе, велики догађај је намењен баш свима, а параду домаћег изворног ритма и уникатних ношњи ће приредити аматери, деца и прави професионалци. Овог викенда заиграјте у националном биту.

6. Фестивал магије

Осврт на прошлост се овде завршава. Тренутак је за свет илузије. Шести Београдски фестивал магије се организује 26. и 27. маја у Културном центру Чукарица. Познати мађионичари ће представити невероватне вештине због којих ће стварност изгледати сасвим другачије. Мађионичарске представе, најбољи трикови, семинари, такмичења и журке ће обележити стварно магично дешавање у граду.