Mariza uživo u Sava centru

Diva fado muzike ponovo u Beogradu

Ponedeljak 04. dec 2017.

cover image

Popularna pevačica Mariza nastupa 7. decembra od 20:30 u Sava centru. Velika svetska umetnica se vraća na veliku beogradsku scenu da uživo predstavi publici album "Mundo" iz 2015. godine ali i najveće hitove iz bogate karijere. Fado muzika dolazi iz Portugala, a melodije pune strasti, ljubavi i tuge bude snažne emocije kod slušaoca. Marizu smatraju savremenom kraljicom fada i zasluženo nosi ovu titulu.


Marisa dos Reis Nunes je rodom iz Mozambika, a odrasla je u Lisabonu. Zahvaljujući njoj, portugalska muzika se vratila na globalnu scenu i danas se fado sluša širom sveta. Savršeno kombinuje klasičan fado sa mediteranskom, ritam i bluz muzikom. Slobodno eksperimentiše sa elementima iz svih muzičkih pravaca, dodajući svemu lični pečat. Orginalna, veoma nadarena i nesvakidašnja pojava. Uzor joj je pevačica Amalija Rodriges. Do sada je prodala više od milion albuma. Publika u Srbiji je izuzetno ceni, posebno zbog učestvovanja u humanitarnom koncertu "Balkanopolis i prijatelji" koji je održan 2015. godine u Štark areni. Povod za organizovanje koncerta je bilo sakupljanje sredstava za obnovu uništenih područja nakon velikih poplava koje su zadesile Srbiju.


Aktuelni album "Mundo" je šesti po redu, a predstavlja muzičko putovanje i razvoj same pevačice. U prevodu, naziv albuma znači svet i ovo je njen način da pokaže publici kakva je kao ličnost kroz hrabar, eksperimentalni fado. U svakoj pesmi se oseća drugačija energija i zrelost. Mariza je napravila višegodišnju pauzu u karijeri jer je postala majka, a sa ovim izdanjem se vraća pred publiku. Vlasnica prestižnog priznanja Berkli univerziteta "Berklee's Master of Mediterranean Music Award" je nastupala u gotovo svim najlepšim dvorama širom sveta - Olympia u Parizu, Sydney Opera House, Carnegie Hall u Njujorku, Hollywood Bowl u Los Anđelesu, Royal Festival Hall u Londonu, Alte Oper u Frankfurtu...

Zahvaljujući beskrajnom talentu, Mariza je u relativno kratkom roku prešla put od pevačice "iz komšiluka" u Lisabonu do svetske zvezde koja je sinonim za fado muziku. Prvi album "Fado em Mim" je objavila 2001. godine. Ubrzo je usledio poziv na "Québec Summer Festival" gde je osvojila prvu nagradu u kategoriji "Most Outstanding Performance". Godine 2003. izdaje drugi album "Fado Curvo" u kome nastavlja svojim stilom ka svetskom uspehu. Našao se na šestom mestu "Billboard chart for World Music", a pevačica je osvojila nagrade "Deutsche Schallplattenpreis" i "European Border Breakers Award".


Treći album, "Transparente" je izašao 2005. godine. Iste godine je proglašena za najbolju umetnicu  "Amália Rodrigues Foundation", a UNICEF ju je proglasio Ambasadorom dobre volje. "Terra" album izlazi 2008. godine i donosi drugačiji zvuk. Obeležile su ga saradnje sa poznatim pevačima kao što su Tito Paris, Concha Buika, Rui Veloso, Ivan Lins i Dominic Miller. Narednim albumom, "Fado Tradicional" iz 2010. godine se vraća korenima i originalnom fadu. Uspeh ni sa ovim izdanjem nije izostao, a Mariza iste godine od Ministarstva kulture  Francuske dobija odlikovanje "Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres".


POVEZANO