Dešavanja koja su obeležila 2017. godinu

Trenuci za pamćenje

Četvrtak 28. dec 2017.

cover image

Godina na izmaku je bila veoma zanimljiva. Kada se pogleda unazad, čini se da je svakog dana u Beogradu bilo organizovano nešto što se mora posetiti. Mnogo lepih i još lepših dešavanja je obeležilo 2017. godinu. Kreće kratka retrospektiva.

Muzej savremene umetnosti je ponovo otvoren. Deset godina je trajalo renoviranje, a veliko otvaranje je upriličeno 20. oktobra, na važnu godišnjicu muzeja. Izložba "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti" je privukla veliko interesovanje. Blizu 40.000 posetilaca je tokom prvih sedam dana rada posetilo muzej. Svako ko kaže da Beograd nije prestonica kulture - nije informisan.


UNESCO je uvrstio srpsko kolo u svetsku listu "Nematerijalne kulturne baštine čovečanstva". Na redovnom zasedanju 7. decembra je doneta odluka da se tradicionalna nacionalna igra upiše među ostale važne nosioce autentičnih vrednosti. Kako je UNESCO definisao, "Srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i uključuje članove lokalne zajednice". 

Sting je 17. septembra svirao pred 15.000 ljudi. Iste večeri se reprezentacija Srbije borila u finalu Evropskog prvenstva u košarci. Osvojili smo drugo mesto i slavili hrabru igru, a popularni Britanac je osvojio fanove sa "Englishman in New York", "Message in the Bottle", "Shape of My Heart" i drugim legendarnim pesmama.

Nick Cave & The Bad Seeds su krajem oktobra priredili spektakl u Beogradu. Skoro do poslednjeg mesta ispunjena "Štark arena" je sve vreme pevala sa planetarno priznatim muzičarima. Ljubitelji stihova iz "Weeping song", "Into my arms" i "Push the Sky Away" će sigurno još dugo pamtiti 28. oktobar. Više od dva sata Nik je zajedno sa bendom dokazao zbog čega je popularan širom sveta.


Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan su prošli kvalifikacije za veliko takmičenje "Liga Evrope". Veliki uspeh i čestitke za oba kluba. Željno iščekivano "proleće u Evropi" se konačno ostvarilo. Posle duže vremena, Beograd će ugostiti velike klubove. Očekujemo sportsku atmosferu i fantastično navijanje. 

Muzička fontana na Slaviji je puštena u rad početkom juna. Konačno, srpska prestonica ima gradske atrakcije kao vodeće evropske metropole. Ne morate više da putujete u Barselonu i uživate u prizoru velike fontane koja u ritmu muzike menja boje. Trg Slavija je mnogo bliži.