Ansambl Crvene Armije Aleksandrov

Akademski ansambl pesama i igara ruske armije Aleksandrov je simbol bogate ruske kulture sa tradicijom postojanja dugom 87 godina

Ponedeljak 06. nov 2017.

cover image

Ansambl Crvene Armije "Aleksandrov" nastupa 10. novembra od 20:00 u Velikoj dvorani Sava Centra. Na koncertu u Beogradu će prisustvovati više od sto dvadeset članova, što je prvi put da gostuju u tako velikom broju u celom regionu. Inače, ansambl je sastavljen od dve stotine ljudi, od kojih su njih sto pedeset vrhunski umetnici - solisti, članovi orkestra, plesne grupe, muškog hora. Bogat repertoar čine više od dve hiljade narodnih, rodoljubivih i vojničkih pesama, duhovna muzika i svetski klasici. a pevaju na ruskom, kineskom, turskom i drugim jezicima sveta.


Velika nesreća je zadesila ovaj ansambl 25. decembra 2016. godine kada se vojni avion srušio u Crno more i tada je 64 člana izgubilo život. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je brzo reagovalo, a prvi nastup sa novim članovima se dogodio u februaru ove godine u Moskvi. Na aktuelnoj svetskoj turneji se predstavljaju u punom sastavu, a veliki spektakl koji će prirediti uvek prođe veoma zapaženo.

Bogatu karijeru su obeležili albumi rasprodati u milionskim tiražima, osvojene prestižne nagrade i razna priznanja. Smatraju se ekskluzivnim umetničkim brendom koji dolazi iz Rusije, a njihova popularnort ni najmanje ne zaostaje za Boljšoj teatrom, Ermitažom, Tretjakovskom galerijom i Muzejom dijamanata moskovskog Kremlja. Ansambl je osnovao profesor moskovskog konzervatorija "P. I. Čajkovski", narodni umetnik SSSR-a, kompozitor general-major Aleksandar Vasiljević Aleksandrov, koji je bio predvodnik ansambla čak osamnaest godina.


POVEZANO