Summer3p 2017 Festival

Jubilarno izdanje Festivala donosi bogat muzički i edukativni program koji se održava na prelepom Paliću za koji je britanski magazin Guardian imao samo reči hvale

Sreda 12. jul 2017.

cover image

15. izdanje Summer3p muzičkog festivala se održava od 20. do 23. jula na Termalnim bazenima i Muškom štrandu na Paliću. Manifestacija promoviše savremenu umetnost i građanski aktivizam kroz veliki broj zanimljivih umetničkih aktivnosti, radionice, sekcije i sportske aktivnosti. Muzički program za rođendansko izdanje je bogatiji nego ikada i po prvi put gostuju umetnici iz šest zemalja, uz podršku odličnih subotičkih di-džejeva. Tri reči koje najbolje opisuju čuveni festival su muzika, zabava i aktivizam. Organizator festivala je NVO AŠC, dok su Grad Subotica, AP Vojvodina, Kancelarija za mlade grada Subotica i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo "Danilo Kiš" iz Subotice pružili maksimalnu podršku.


Moon Stage je epicentar muzičkih dešavanja - glavna bina festivala koja će ove godine ugostiti preko 20 izvođača. Fantastičan duo iz Severne Irske, Loco & Jam, nemački di-džej Eric Sneo, srpski superstar Ilija Đoković i Daniel Blade sa Malte su samo neki od umetnika koji su potvrdili dolazak na Palić. Pored muzičkog, organizuje se sadržajan dnevni program sa radionicama i društveno odgovornim kampanjama među kojima se izdvaja "Zvuk ptica", pokrenuta 2013. godine i predstavlja spoj radionica i ekološko angažovane umetnosti sa ciljem inovativnog načina zaštite životne sredine.


Likovna radionica pod vođstvom Emila Kadrića ima tradiciju dugu 13 godina na festivalu i ove godine se održava svakog dana od 17:00 do 20:00 dok će se izložba najboljih radova održati poslednjeg dana festivala. Umetnik iz Subotice, zadužen za likovnu sekciju, uoči jubilarnog izdanja festivala je izneo svoje viđenje rada na festivalu: "Istina je. Vreme je relevantan pojam...Svima nama...učesnicima, volonterima, saradnicima, organizatorima i posetiocima Summer3p fenomena, 15 godina je projurilo kao da se događao svaki drugi vikend, a mi svi nekako ostali mladi, zarobljeni u julu, opijeni magičnom atmosferom ravničarskog jezera sa severa Srbije. Sam festival na Paliću se svih ovih godina uspešno opirao pretencioznom sazrevanju, kao kakav buntovni tinejdžer... Kao "Petar Pan usred nedođije". Zauvek mlad...evergreen, forever young... Ali ne i sebično infatilan. Od samog početka, Summer3p je bio motivisan i angažovan u promovisanju vrednosti kao što su prijateljstvo, saradnja, umetnost, ljubav, tolerancija, ekološka svest, zdrava zabava i naravno, dobra muzika. Kroz mnoge uspešne akcije, projekte i radionice širokog spektra, od kojih je jedna i likovna radionica, provlačila se jednostavna i moćna poruka koja nas je motivisala svih ovih godina: Stop nasilju, čuvajmo prirodu!"

Poetska radionica će se održavati uporedo sa likovnom, a za nju je zadužen Vladimir Milojković.

Kreativni deo festivala čini i radionica koju organizuje street art umetnik Otto Zakar, koji se potpisuje kao TNG. On će svakog dana od 17:00 do 21:00 i od 23:00 do 01:00 dekorisati festivalski prostor sa stencil art tehnikom i kreiraće unikatne majice za posetioce, a Tibor Liptak će 21. jula od 23:00 do 02:00 i 22. jula u predvečernjim satima predstaviti interesantnu hair & make up prezentaciju.

Festival se i ove godine izuzetno zalaže za bitne ekološke i društvene teme i u skladu sa tim, 23. jula će u okviru Porodičnog dana, Michell Rohmann, diplomirani hidrolog održati javni govor na temu trenutnog statusa ekološkog projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš pod nazivom "Kada ćemo se ponovo kupati u Paliću?"


Sportska radionica će svakog dana tokom trajanja festivala od 17:00 do 21:00 organizovati sportske turnire u odbojci na pesku i speedmintonu. Koordinator radionice je Armin Halas. Joga program će se održavati svakog dana u jutarnjim i popodnevnim časovima ispred Auroville, a nosioci programa su Zsolt Erdélyi i Nagy Boglárka iz Mađarske koji će predstaviti Laughing Yoga i Watsu. Poseban segment je Fitness3p koji nosi naziv Boost your body, a čini ga malo drugačiji aerobik i fitnes koji će voditi Emina Savin. Fitnes sekcija će se održavati od 21. do 23. jula.

Program za decu je ove godine izuzetno bogat. Škola sporta namenjena deci od 4 do 9 godina, SuTeam ima za cilj da polaznicima predstavi osnove gimnastike, atletike, fudbala, odbojke, košarke, plivanja i jedrenja na vodi. Predvodnici škole su diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja i apsolventi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Aktivnosti SuTeam škole sporta biće održani u 22. i 23. jula u popodnevnim časovima. Na prostoru Muškog štranda deca uzrasta od 3 do 12 godina učiće poslednjeg festivalskog dana, uz pomoć članova kluba ekstremnih sportova Ground Level, različite tehnike vožnje bicikala u okiru programa "Staza spretnosti".

Summer3p je doživeo premijeru 2003. godine sa ciljem da omladini u okruženju ponudi kvalitetan zabavni program i omogući prodor svetskih trendova u oblasti muzike, filma, mode i stila. Ideja za festival je nastala kada je mala grupa ljudi, nezadovoljna kvalitetom zabavnog programa u Subotici i okolini, odlučila da napravi sopstvenu žurku. Za mesto održavanja prve žurke, koja je trajala samo jednu noć, odabran je termalni bazen na Paliću. Kasnije se festival proširio na celu teritoriju Muškog štranda ali termalni bazen je i dalje ostao centar dešavanja. Prvo izdanje festivala je zapravo služio kao podrška filmskom festivalu na Paliću. Ideja organizatora je bila da posetiocima filmskog festivala prirede neki vid zabave jer se smatralo da je tadašnja ponuda zabavnog programa nedovoljna. Smišljen je plan da se prvo izdanje održi poslednjeg dana filmskog festivala. Nažalost, plan je pokvarila kiša pa je žurka odložena za drugi dan.


Naziv manifestacije je nastao kao rezultat neobaveznog razgovora organizatora koji su došli na ideju da iskoriste četiri reči koje najjednostavnije opisuju dešavanje i prevedu ih na engleski, a te reči su: leto, bazen, Palić i žurka. Ideja se dopala svima i ostao je zvaničan naziv festivala. Svojim kulturnim i edukativnim sadržajem, Summer3p dopunjava programe lokalnog i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu kao i lokalnog i pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu. Svojom porukom "Stop nasilju" festival se uklapa u napore nadležnih pokrajinskih i republičkih ministarstava za podizanje nivoa tolerancije i smanjenja broja incidenata između pripadnika različitih nacionalnih zajednica na teritoriji Vojvodine. "Čuvajmo prirodu" je druga važna akcija koju festival promoviše. Od 2008. godine, festival se nalazi u zvaničnoj turističkoj ponudi grada Subotica.

Britanski magazin The Guardian je 2012. godine ovaj festival uvrstio među festivale sa najslikovitijom lokacijom u Evropi, a na svom sajtu je dao pregled od 8 evropskih festivala koji se održavaju na najatraktivnijim lokacijama. Ovaj događaj je predstavljen kao festival elektronske muzike u kome možete uživati iz udobnosti "gigantskog đakuzija".


Summer3p festival sa ponosom nosi EFFE etiketu za 2017/18 godinu, koju je dobio i za prethodnu sezonu, koja označava pripadnost grupi najboljih evropskih festivala u svojoj kategoriji. To je odlučeno nakon procesa intenzivne evaluacije od strane nacionalnih eksperata i međunarodnog žirija. EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, pokrenut od strane Asocijacije evropskih festivala kroz portal www.effe.eu i namenjen je građanima i umetnicima koji žele da se upoznaju sa evropskim festivalima i učestvuju u njima.