The Chick Corea Elektric Band

Živa legenda džez muzike sa svojim bendom 1. jula nastupa u Beogradu

Petak 30. jun 2017.

cover image

Fantastičan džez kvintet predvođen kultnim džez pijanistom dolazi u beogradsku Kombank arenu 1. jula gde će održati veliki koncert. Početak muzičkog spektakla je zakazan za 21:00. Chick Corea proslavlja 75. rođendan i to je razlog za svetsku turneju, koja se završava dvomesečnim nastupima u čuvenom klubu u Njujorku, Blue Note Jazz Club.


Kvintet klasičnog sastava čini Chick Corea na klaviru, Dave Weckl na bubnjevima, John Patitucci na basu, Eric Marienthal na saksofonu i Frank Gambale na gitari.


Osamdesetih godina su izdavali albume koji su predstavljali do tada neviđenu kombinaciju različtih stilova džeza, mešavinu džeza i hip hopa, a kasnije i EDM-a. Album prvenac koji je izdat 1985. godine je pomerio džez iz klasičnih okvira. Kombinacija džeza sa rok, latino i fank pravcima koja je tada nastala i danas zvuči potpuno futuristički.


Chick Corea je muzička ličnost sa kultnim statusom. Talentovani klavijaturista, kompozitor i lider benda je stanovnik "Kuće slavnih" u džez muzici i NEA Jazz Master. Najviše nominovan umetnik u istoriji Gremi nagrada - 63 nominacije i 22 osvojena priznanja i nekolicina osvojenih Latino Gremi nagrada jasno ukazuju o kolikoj umetničkoj veličini je reč. Glavna karakteristika njegovog rada je neverovatno spajanje klasičnog džeza za mnogim muzičkim pravcima. Otisnuo se u komponovanje dečjih pesama, simfonijskih dela, uspešno kombinuje džez i rok i druge žanrove koji se na prvi pogled čine nespojivim. Bez obzira na godine, produktivnost ovog umetnika ni najmanje nije u padu. Svira akustični klavir, električne klavijature, predvodi nekoliko bendova, nastupa solo i sarađuje sa velikim muzičkim imenima. Ove decenije je tri puta nominovan za "Umetnika godine" u DownBeat-u.