Gde za 1. maj u Beogradu

Donosimo vam listu gradskih mesta koja će biti među glavnim destinacijama Beograđana za 4 dana predstojećeg praznika

Petak 28. apr 2017.

cover image

Nije nepoznata izreka Beograđana da je "Beograd najlepši za praznike". Grad je tada miran, tih, bez standardne užurbane gradske vreve i "nervoznih" automobilskih sirena, trotoari su "rasterećeni" od užurbanih pešaka. 1. maj je jedan od tih praznika - i dok će jedni otići kući, a neki na prethodno isplanirani produženi vikend van grada, biće i onih koji će ostati u svojim domovima. Upravo će oni biti u prilici da u četiri neradna dana "udahnu Beograd punim plućima". Prilažemo listu mesta koja će im u tome dodatno pomoći.

Savski i Zemunski kej


Savski i Zemunski kej, sa mnoštvo splavova, barova, restorana i sadržaja za decu i rekreaciju pružiće odušak svakom ko se nađe sa jedne, ili druge "rečne" strane Novog Beograda. Poznat po lokaciji na dve reke, Beograd nudi da jutarnju kafu popijete na obali Save, a da se za ručak preselite na obalu Dunava.

25. maj i Beograd na vodi


Sa druge strane reke, u starom delu Beograda, 25. maj uvek privlači i šetače i one željne rekreacije. Omiljena je polazna tačka za vožnju rolera, ili bicikla sve do Ade ciganlije. Predah na tom putu se, nakon prolaska pored Kalemegdanske tvrđave, pravi na šetalištu Beograda na vodi, u nekoj od uređenih bašti novootvorenih barova.

Ada ciganlija


Na "beogradskom moru" je veliko sastajalište - i onih koji su do njega dospeli na točkovima rolera i bicikala, ali i onih koji su svoje mesto na plaži zauzeli od ranih jutarnjih časova i odlučili se da dan provedu upravo na ovom Beogradskom odmorištu. U koje god doba dana ili noći stigli, Ada će vas dočekati širom otvorenih ruku, jer najpopularniji barovi rade non stop.

Ada Huja


Do pre nekoliko godina je ne tako veliki broj Beograđana uspešno skrivao Adu Huju od šire javnosti i čuvao je kao svoju mini oazu na Dunavi za svakodnevno bekstvo od ustaljenih popularnih beogradskih destinacija. Za Carski Lov su znali samo dobri poznavaoci i ljubitelji jela od divljači. Do Huje se stizalo uzanim, neuređenim putem, na kojem se dvoje kola teško mimoilazilo. Ipak, dugo čuvana tajna je krenula da se širi i danas je Ada Huja još jedno od dobro poznatih utočišta pored reke.

Zvezdarska šuma i Košutnjak


Ko je za roštilj? Dve najpopularnije destinacije za prvomajski uranak, roštilj sa društvom, prijateljima i porodicom u prirodi, na čistom vazduhu parkova prirode - Košutnjaka i Zvezdarske šume. Iako se na ove dve destinacije nikada ne može videti toliko ljudi i kola na jednom mestu, one su i dalje nazaobilazne za prvomajski piknik. Roštilj i piće, uz muziku koja dopire iz parkiranih automobila, ili ozvučenja koja se napajaju preko agregata. I sve to dopremljeno samo radi dobrog provoda.