Изложбе које морате да посетите

Непролазна уметност, нове приче о старим догађајима у Београду, поставке које чувају од заборава кључне тренутке. Да, све је доступно у музејима

Недеља 26. мај 2019.

cover image

"Visionary Art Trip" је интернационална изложба која је у Руском дому на програму до 30. маја. Дела уметника из Русије и Србије, фокусираних на визионарско и симболичко сликарство чине садржај догађаја који осим презентовања истакнутих дела има за циљ ојачавање веза између народа. Током трајања изложбе, на програму су и креативне радионице.

Музеј града Београда ће све до 2. јуна бити место одржавања велике изложбе "Стварање модерног Београда: од 1815. до 1964. из збирке Музеја града Београда". Ангелина Банковић и Злата Вуксановић Мацура су дубоко истраживале развој метрополе. Оно најважније и бескрајно занимљиво су поделиле у три хронолошке целине. Период од готово 150 година је приказан кроз више од 400 експоната. Планови, цртежи, пројекти, документација, илустрације и фотографије откривају како се једна варош трансформисала у величанствени град.

Доласком на ову изложбу ћете схватити где се заиста налазите. Не у неком граду који је никао преко ноћи, већ на месту које и те како има шта да исприча и покаже. Схватићете и да је далеко боље упознавати прошлост него трошити време на ситнице из садашњости које лако покваре дан. Уколико вас давна времена привлаче више него свакодневне теме, обавезно посетите и наредну изложбу. На репертоару је само до 4. јуна.


Конак кнегиње Љубице је резервисан за изложбу "Барокни Београд - преображаји 1717-1739". Кратак период аустријске владавине на простору главног града Србије је оставио значајан архитектонски траг. Ова епоха је, између осталог, експресно елиминисала утицај Турске и довела у ред систем изградње и ширења града. Пројекти, гардероба, навике у исхрани, окренутост религији, војне униформе, оружје - све што дочарава овај период, Ника Стругар и др Весна Бикић су фантастично уобиличиле у сјајну поставку.