Izložbe koje morate da posetite

Neprolazna umetnost, nove priče o starim događajima u Beogradu, postavke koje čuvaju od zaborava ključne trenutke. Da, sve je dostupno u muzejima

Nedelja 26. maj 2019.

cover image

"Visionary Art Trip" je internacionalna izložba koja je u Ruskom domu na programu do 30. maja. Dela umetnika iz Rusije i Srbije, fokusiranih na vizionarsko i simboličko slikarstvo čine sadržaj događaja koji osim prezentovanja istaknutih dela ima za cilj ojačavanje veza između naroda. Tokom trajanja izložbe, na programu su i kreativne radionice.

Muzej grada Beograda će sve do 2. juna biti mesto održavanja velike izložbe "Stvaranje modernog Beograda: od 1815. do 1964. iz zbirke Muzeja grada Beograda". Angelina Banković i Zlata Vuksanović Macura su duboko istraživale razvoj metropole. Ono najvažnije i beskrajno zanimljivo su podelile u tri hronološke celine. Period od gotovo 150 godina je prikazan kroz više od 400 eksponata. Planovi, crteži, projekti, dokumentacija, ilustracije i fotografije otkrivaju kako se jedna varoš transformisala u veličanstveni grad.

Dolaskom na ovu izložbu ćete shvatiti gde se zaista nalazite. Ne u nekom gradu koji je nikao preko noći, već na mestu koje i te kako ima šta da ispriča i pokaže. Shvatićete i da je daleko bolje upoznavati prošlost nego trošiti vreme na sitnice iz sadašnjosti koje lako pokvare dan. Ukoliko vas davna vremena privlače više nego svakodnevne teme, obavezno posetite i narednu izložbu. Na repertoaru je samo do 4. juna.


Konak kneginje Ljubice je rezervisan za izložbu "Barokni Beograd - preobražaji 1717-1739". Kratak period austrijske vladavine na prostoru glavnog grada Srbije je ostavio značajan arhitektonski trag. Ova epoha je, između ostalog, ekspresno eliminisala uticaj Turske i dovela u red sistem izgradnje i širenja grada. Projekti, garderoba, navike u ishrani, okrenutost religiji, vojne uniforme, oružje - sve što dočarava ovaj period, Nika Strugar i dr Vesna Bikić su fantastično uobiličile u sjajnu postavku.