Улични свирачи у Београду

Музика прати сваки корак

Субота 24. феб 2018.

cover image

Шта је заједничко за Род Стујарта, Би Би Кинга, Трејси Чепмен, Ед Ширана, Шерил Кроу? Своју извођачку каријеру, гладног стомака и главе пуне идеја, започели су као улични извођачи. Некада је било је питање егзистенције, добре забаве и уметничког процеса наступати на улици, бити бускер.


Нови миленијум доноси нови тренд да се добростојећи, школовани и професионални музичари промовишу на улици прикупљајући симпатију и емпатију обичних грађана коју касније добро трасираном каријером уновче. Најбољи пример је француски феномен Заз.

Нема метрополе ни атрактивне туристичке дестинације без уличних свирача. Као део културне понуде дневних и вечерњих обилазака, и Београд се може похвалити својом екипом бускера. Жика Обретковић и фрулаш Данило из неких других времена полако одлазе у заборав, а вешти, образовани и професионални перформери обогаћују звук београдских улица и тргова.


Пре осам година у Кнезу су свирали Пилерови. Данас Данијел, Дарко и Сандра завршавају академију и имају интернационалну каријеру. У Кнез Михаиловој ће вас дочекати талентовани тинејџери и прекаљени музичари. Сваке сезоне све бољи, "луђи" и атрактивнији. Прави разлог да се одлучите за једноставне шетње центром града.