Ulični svirači u Beogradu

Muzika prati svaki korak

Subota 24. feb 2018.

cover image

Šta je zajedničko za Rod Stujarta, Bi Bi Kinga, Trejsi Čepmen, Ed Širana, Šeril Krou? Svoju izvođačku karijeru, gladnog stomaka i glave pune ideja, započeli su kao ulični izvođači. Nekada je bilo je pitanje egzistencije, dobre zabave i umetničkog procesa nastupati na ulici, biti busker.


Novi milenijum donosi novi trend da se dobrostojeći, školovani i profesionalni muzičari promovišu na ulici prikupljajući simpatiju i empatiju običnih građana koju kasnije dobro trasiranom karijerom unovče. Najbolji primer je francuski fenomen Zaz.

Nema metropole ni atraktivne turističke destinacije bez uličnih svirača. Kao deo kulturne ponude dnevnih i večernjih obilazaka, i Beograd se može pohvaliti svojom ekipom buskera. Žika Obretković i frulaš Danilo iz nekih drugih vremena polako odlaze u zaborav, a vešti, obrazovani i profesionalni performeri obogaćuju zvuk beogradskih ulica i trgova.


Pre osam godina u Knezu su svirali Pilerovi. Danas Danijel, Darko i Sandra završavaju akademiju i imaju internacionalnu karijeru. U Knez Mihailovoj će vas dočekati talentovani tinejdžeri i prekaljeni muzičari. Svake sezone sve bolji, "luđi" i atraktivniji. Pravi razlog da se odlučite za jednostavne šetnje centrom grada.