49. Бемус фестивал

Издање за 2017 годину доноси чак осам величанствених концерата и изузетно квалитетне музичке уметнике

Понедељак 09. окт 2017.

cover image

49. Београдске музичке свечаности – БЕМУС 2017, ове године се одржавају од 11. до 20. октобра на три локације: Коларчева задужбина, Свечана сала Скупштине града и Етнографски музеј.

Концерт који ће отворити фестивал је наступ хорског ансамбла Глинка док је свечано затварање додељено Симфонијском оркестру РТС-а који предводи диригент Бојан Суђић. Гудачи Светог Ђорђа обележавају 25 година рада и овај велики јубилеј ће прославити управо на Бемусу. Истанкути београдски виолиниста Дејан Млађеновић је припремио несвакидашњи репертоар - извешће композиције за соло виолину Јохана Себастијана Баха. Факултет музичке уметности из Београда такође прославља јубилеј, 80 година постојања, а на овогодишњем издању ће извести чак два концерта. Још једно велико име на интернационалној сцени ће гостовати у Београду - пијаниста Александар Синчук који долази из Русије. Нурија Риал је чувени сопран из Шпаније и наступиће заједно са Едином Карамазовим који ће га пратити на гитари.


Београдске музичке свечаности – БЕМУС је уникатан фестивал основан 1969. године и представља најстарији музички фестивал у Србији од великог значаја, посебно за Београд али и високо позициониран догађај на европској мапи музичких фестивала. Посебан сегмент сваког фестивала чине гостовања најважнијих уметника из иностранства, а само нека од најзучнијих имена која су до сада гостовала су Миша Мајски, Елизабет Леонскаja, Џулијан Рахлин, Симфонијски оркестар Радио Франкфурта, Минхенска филхармонија, Пекиншка опера, Балет Бориса Ејфмана, Њујоршка филхармонија и многи други. Истовремено, циљ постојања Бемуса је представљање младих уметника из читаве Србије који су на почетку свог креативног стваралаштва. Извршни продуцент фестивала је Центар београдских фестивала, ЦЕБЕФ.