49. Bemus festival

Izdanje za 2017 godinu donosi čak osam veličanstvenih koncerata i izuzetno kvalitetne muzičke umetnike

Ponedeljak 09. okt 2017.

cover image

49. Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS 2017, ove godine se održavaju od 11. do 20. oktobra na tri lokacije: Kolarčeva zadužbina, Svečana sala Skupštine grada i Etnografski muzej.

Koncert koji će otvoriti festival je nastup horskog ansambla Glinka dok je svečano zatvaranje dodeljeno Simfonijskom orkestru RTS-a koji predvodi dirigent Bojan Suđić. Gudači Svetog Đorđa obeležavaju 25 godina rada i ovaj veliki jubilej će proslaviti upravo na Bemusu. Istankuti beogradski violinista Dejan Mlađenović je pripremio nesvakidašnji repertoar - izvešće kompozicije za solo violinu Johana Sebastijana Baha. Fakultet muzičke umetnosti iz Beograda takođe proslavlja jubilej, 80 godina postojanja, a na ovogodišnjem izdanju će izvesti čak dva koncerta. Još jedno veliko ime na internacionalnoj sceni će gostovati u Beogradu - pijanista Aleksandar Sinčuk koji dolazi iz Rusije. Nurija Rial je čuveni sopran iz Španije i nastupiće zajedno sa Edinom Karamazovim koji će ga pratiti na gitari.


Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS je unikatan festival osnovan 1969. godine i predstavlja najstariji muzički festival u Srbiji od velikog značaja, posebno za Beograd ali i visoko pozicioniran događaj na evropskoj mapi muzičkih festivala. Poseban segment svakog festivala čine gostovanja najvažnijih umetnika iz inostranstva, a samo neka od najzučnijih imena koja su do sada gostovala su Miša Majski, Elizabet Leonskaja, Džulijan Rahlin, Simfonijski orkestar Radio Frankfurta, Minhenska filharmonija, Pekinška opera, Balet Borisa Ejfmana, Njujorška filharmonija i mnogi drugi. Istovremeno, cilj postojanja Bemusa je predstavljanje mladih umetnika iz čitave Srbije koji su na početku svog kreativnog stvaralaštva. Izvršni producent festivala je Centar beogradskih festivala, CEBEF.