Марк Олсон у Београду

Амерички музичар и кантаутор доноси аутентичан кантри звук и најављује вече сјајне музике и квалитетног дружења

Уторак 25. јул 2017.

cover image

Оснивач, певач и гитариста алт-кантри групе The Jayhawks наступа 28. јула у 21:00 у Дому омладине Београда. На концерту у Београду Марк Олсон ће своје велико музичко искуство презентовати као соло извођач. Концертна агенција Рок свирке је организатор догађаја, а карте су доступне на свим продајним местима Eventim-а и Gigstix-а.


Марк Олсон је музичар и кантаутор америчког порекла. Основао је два алтернативна кантри бенда, Jayhawks и Original Harmony Ridge Creekdippers. Бенд Jayhawks је основао 1985. године заједничким снагама са певачем и гитаристом Геријем Лоурисом. Премијерно аудио издање "Blue Earth" је издато 1987. године, а потом потписују уговор са издавачком кућом "Def American" за коју објављују други албум 1992. године под називом "Hollywood Town Hall". Након великог успеха са синглом "Waiting For The Sun" и велике турнеје, бенд се враћа у студио и током 1995. године снима албум "Tomorrow the Green Grass". Успех се наставља током целе године, сингл "Blue" је наишао на одличне реакције али Марк Олсон доноси одлуку да напусти бенд. Разлог за овакав корак је болест супруге Викторије Вилијамс.


Специфична појава на америчкој фолк сцени, како су Викторију називали, осамдесетих година је направила прави бум. Марк и Викторија започињу заједнички живот у пустињи Joshua Tree у Калифорнији. Нажалост, током 1992. године Викторија сазнаје да је оболела од мултипле склерозе. Њен менаџер 1993. године окупља велике музичаре попут Giant Sand, Pearl Jam, Lou Reed, Matthew Sweet, the Jayhawks, Lucinda Williams, Michelle Shocked и многе друге, како би снимили албум "Sweet Relief" на коме обрађују њене нумере, а разлог је прикупљање финансијских средстава за лечење уметнице. Након паузе, певач и кантаутор оснива бенд The Original Harmony Ridge Creekdippers 1997. године са којим издаје два албума, "Pacific Coast Rambler" и "Zola and the Tulip Tree". Аутобиографски албум "My Own Jo Ellen" излази 2000. године.


ПОВЕЗАНО