Keziah Jones - музички повратак у Београд

Овог јула, нигеријски певач се враћа у Београд као што је и обећао на наступу пре пет година

Понедељак 24. јул 2017.

cover image

Извођач кога се београдска публика ужелела се враћа у центар градских дешавања. Терени на Калемегдану, тачније летња сцена Битеф Арт кафеа ће 26. јула у 22:00 угостити посебног музичара који је створио посебан музички правац и назвао га blufunk. Како сам каже, гитару свира као удараљке јер је то тако блуз, тако фанк, баш ритмично и баш афро.


Keziah Jones (право име му је Olufemi Sanyaolu) осмислио је аутентичну комбинацију блуза и јаког фанка. Несвакидашња комбинација музичког перформанса учинила је да овај певач, текстописац, композитор и гитариста постане планетано популарна личност. Београд још увек препричава концерт и after party из 2008. године када је наступ добио титулу клупски догађај деценије. Публика жељно ишчекује да календар покаже да је време за још један догађај за памћење и нове музичке успомене. Карте су у продаји на свим продајним местима Eventim мреже и у Summer Stage BitefArtCafe-у.

Рођен је 10. јануара 1968. године у Нигерији. На његов рад у музици велики утицај је имало порекло па се осећа присуство Yoruba и соул музике. Својеврсно играње на гитари и перкусивна десничаркса техника, слична техничкој шпалери бас гитариста су заштитни знак музичара који свира на целој планети. Рано детињство је провео у граду Лагос као члан велике породице. Отац је желео да син постане академски грађанин и уписао га је у јавну школу у Лондону када је напунио осам година. Младић и није био претерано одушевљен планом и музика му је постала бег од наметнутног избора. Већ у 13. години је открио клавир и учио је како да свира и пише песме. Након три године је прешао на гитару, а школу је почео да запоставља. Против очевих амбиција и породичне традиције, напустио је школу и прешао на страну андерграунда, подземље и клубови у Лондону су постали његова маршрута. Јако млад је почео са боемским начином живота што је и описао речима у песми "Free Your Soul" - троши време, воли свој ум, ослободи душу! 


Лутајући између Лондона и Париза, стекао је репутацију талентованог музичара и харизматичног извођача са уникатним стилом "hard funk". Велики развој у музичкој каријери је започео 1990. године када почиње и са већим свиркама. Први сингл који му је отворио врата светске славе "Rhythm Is Love" је издао 1992. године. Сматра да му је искуство свирања у париском метроу највише значило. Keziah Jones је до 2008. године објавио пет студијских и један лајв албум. Период од 2009. до 2012. године су обележила бројна гостовања у емисијама и наступи на феликим фестивалима. Одлучује да се врати у родни Лагос и припрема за снимање новог албума који је промовисао у 2013. години. Дотакао је и филмску индустрију у 2015. години када се глумио у филму "Eva & Leon".