Биг Бенд РТС и Симон Ритер у Дому омладине

Коцерт под називом "Voyage" затвара пролећну програмску сезону Дома омладине у Београду

Уторак 06. јун 2017.

cover image

Биг Бенд Радио-телевизије Србије и Дом омладине Београда, 13.јуна у 20:00 у Великој сали Дома омладине затварају пролећну програмску сезону концертом под називом "Voyage". Путовање у џез ритму кроз Београд се наставља у септембру и најављује се активна летња сезона испуњена фестивалским наступима и концертним турнејама. Све композиције се премијерно изводе и пажљиво су интегрисане у магично путовање које представља солисте Биг Бенда РТС-а и Симона Ритера као једног од водећих џез уметника у Европи.

Симон Ритер је солиста на концерту који представља још један искорак у аутентичност, оригиналност и ауторско стваралаштво. Потиче из музичке породице и од најранијег детињства је у свакодневном контакту са музичким инструментима. Већ са 16 година уписује Конзерваторијум у Ден Хагу, код чувеног педагога и солисте Џон Руока, да би касније уписао и престижни конзерваторијум "Hilversums" у класи водећег саксофонисте Европске џез сцене Фердинанда Повела.


Након успешног школовања и усавршавања, његова каријера бележи сарадњу са еминентним џез уметницима: Куртис Фулер, Слајд Хемптон, Џорџ Колман, Алвин Квин, оркестрима "The Jazz Orchestra of the Concertgebouw" и Ротердам џез оркестром. Податак да је солиста на преко 40 LP и CD издања и титула гостујућег професора на институту за уметност у Ротердаму и конзерваторијуму у Амстердаму, сврставају га у породицу водећих џез уметника старог континента.

Биг Бенд РТС је основан 1948. године под називом Забавни оркестар Радио Београда у формацији ревијског оркестра, да би 1954. године одвајањем гудачког ансамбла започео рад као велики џез оркестар. Оркестар су предводити еминетни диригенти, композитори и аранжери - Младен "Боби" Гутеша, Војислав "Бубиша" Симић, Звонимир Скерл, Миливоје "Мића" Марковић, Душко Гојковић и Стјепко Гут, а данас оркестром диригује Иван Илић.


Са оркестром су наступала највећа светска имена џез музике: Кларк Тери, Бени Голсон, Џони Грифин, Мајнард Фергусон, Тони Скот, Џером Ричардсон, Ерни Вилкинс, Алвин Квин, Реџи Џонсон, Еди Хендерсон, Хенк Мобли, Џон Хендрикс, Рој Харгув, Бред Лили, Дајана Шур, Дон Менза, Стив Туре, Рони Кјубер, Ренди Брекер, Џон Федис, Чак Финдли и многи други. Реј Чарлс, Дени Кеј, Џозефина Бејкер, Миреј Матје, Енрико Масиас и други звезде из првокласног шоу бизниса су такође наступали заједно са Биг Бендом Радио телевизије Србије.

Током дуге и успешне каријере оркестар је освајао изузетно важне награде и признања. На џез Фестивалу у Жуан Ле Пену 1960. године ансамбл је освојио прву награду. Након прве турнеје 1957. године, оркестар је наступао на познатим фестивалима у свету, градови Телавив, Монтре, Марсеј, Солун и Минхен су само неки који су угостили Биг Бенд. Концерти у Београду, Паризу и Женеви које је UNICEF организовао оркестру су донели велики успех и позитивне критике.


Студијски албуми који представљају дискографску биографију величанственог оркестра су: "Џез оркестар Радио Београда 1948-1978", "Музика моје младости", Стјепко Гут & Биг Бенд РТС "Афро Балканске скице", "Вили Јоханс и Биг Радио Београда", "Биг Бенд Радио Београда - 75 година Радио Београда", "Караван", "It's time for Jazz“, "Sweet Love“, Душко Гојковић & Биг Бенд РТС "Latin Haze" и Биг Бенд РТС "Balkan Soul".

Карте по цени од 500 динара су у продаји на свим продајним местима Eventim-а.


ПОВЕЗАНО