Big Bend RTS i Simon Riter u Domu omladine

Kocert pod nazivom "Voyage" zatvara prolećnu programsku sezonu Doma omladine u Beogradu

Utorak 06. jun 2017.

cover image

Big Bend Radio-televizije Srbije i Dom omladine Beograda, 13.juna u 20:00 u Velikoj sali Doma omladine zatvaraju prolećnu programsku sezonu koncertom pod nazivom "Voyage". Putovanje u džez ritmu kroz Beograd se nastavlja u septembru i najavljuje se aktivna letnja sezona ispunjena festivalskim nastupima i koncertnim turnejama. Sve kompozicije se premijerno izvode i pažljivo su integrisane u magično putovanje koje predstavlja soliste Big Benda RTS-a i Simona Ritera kao jednog od vodećih džez umetnika u Evropi.

Simon Riter je solista na koncertu koji predstavlja još jedan iskorak u autentičnost, originalnost i autorsko stvaralaštvo. Potiče iz muzičke porodice i od najranijeg detinjstva je u svakodnevnom kontaktu sa muzičkim instrumentima. Već sa 16 godina upisuje Konzervatorijum u Den Hagu, kod čuvenog pedagoga i soliste Džon Ruoka, da bi kasnije upisao i prestižni konzervatorijum "Hilversums" u klasi vodećeg saksofoniste Evropske džez scene Ferdinanda Povela.


Nakon uspešnog školovanja i usavršavanja, njegova karijera beleži saradnju sa eminentnim džez umetnicima: Kurtis Fuler, Slajd Hempton, Džordž Kolman, Alvin Kvin, orkestrima "The Jazz Orchestra of the Concertgebouw" i Roterdam džez orkestrom. Podatak da je solista na preko 40 LP i CD izdanja i titula gostujućeg profesora na institutu za umetnost u Roterdamu i konzervatorijumu u Amsterdamu, svrstavaju ga u porodicu vodećih džez umetnika starog kontinenta.

Big Bend RTS je osnovan 1948. godine pod nazivom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar. Orkestar su predvoditi eminetni dirigenti, kompozitori i aranžeri - Mladen "Bobi" Guteša, Vojislav "Bubiša" Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje "Mića" Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut, a danas orkestrom diriguje Ivan Ilić.


Sa orkestrom su nastupala najveća svetska imena džez muzike: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džerom Ričardson, Erni Vilkins, Alvin Kvin, Redži Džonson, Edi Henderson, Henk Mobli, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Don Menza, Stiv Ture, Roni Kjuber, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli i mnogi drugi. Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias i drugi zvezde iz prvoklasnog šou biznisa su takođe nastupali zajedno sa Big Bendom Radio televizije Srbije.

Tokom duge i uspešne karijere orkestar je osvajao izuzetno važne nagrade i priznanja. Na džez Festivalu u Žuan Le Penu 1960. godine ansambl je osvojio prvu nagradu. Nakon prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim festivalima u svetu, gradovi Telaviv, Montre, Marsej, Solun i Minhen su samo neki koji su ugostili Big Bend. Koncerti u Beogradu, Parizu i Ženevi koje je UNICEF organizovao orkestru su doneli veliki uspeh i pozitivne kritike.


Studijski albumi koji predstavljaju diskografsku biografiju veličanstvenog orkestra su: "Džez orkestar Radio Beograda 1948-1978", "Muzika moje mladosti", Stjepko Gut & Big Bend RTS "Afro Balkanske skice", "Vili Johans i Big Radio Beograda", "Big Bend Radio Beograda - 75 godina Radio Beograda", "Karavan", "It's time for Jazz“, "Sweet Love“, Duško Gojković & Big Bend RTS "Latin Haze" i Big Bend RTS "Balkan Soul".

Karte po ceni od 500 dinara su u prodaji na svim prodajnim mestima Eventim-a.