Dok'n'ritam 2017

Почетак јуна доноси други по реду београдски Фестивал музичког документарног филма

Уторак 30. мај 2017.

cover image

Дом културе Студентски град на Новом Београду од 1. до 4. јуна организује други Фестивал музичког документарног филма „Dok’n’Ritam“. Пројекти из документарног жанра разних аутора и музичких праваца ће чинити програм, а ове године такмичарски део фестивала је подељен у две целине - међународну и националну селекцију. На отварању фестивала, 1. јуна у 21:00 на Летњој сцени, наступиће регионална млада музичка звезда, Сара Ренар. Њен музички правац се дефинише као алтернативан са примесама инди, поп и електронског звука док је њен аутентичан перформанс препознатљив широм региона. Током трајања фестивала најављена су још два концерта.


Првог дана фестивала публика ће имати прилике да погледа регионалну премијеру филма „Rumble: The Indians Who Rocked the World“. Домаћу премијеру имаће филм „Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words“ који доноси причу о Френку Запи, једном од наутицајнијих музичара из друге половине двадесетог века. Филмови који ће бити приказани током четири дана трајања фестивала су следећи: „No smoking in Sarajevo“, „Нека је дан радостан", „Soul Train“ и друга остварења из домаће и регионалне продукције. Веома занимљив пројекат који ће публика моћи да погледа је филм "Најважнији дечко на свету" који представља фанове Џастина Бибера  као и филмско остварење "Ванила Стоп!", прича о људима који се прерушавају у познате хероје из стрипова и филмова.

Посебан програм фестивала „Notabook“ представља књиге о музици и музичарима. Организоваће се трибине на којима ће бити приче о Курту Кобејну, Брус Спрингстину и Дорсима, а најављена је и премијера најновије биографије о Принсу. Представљање документараца који су још у изради ће се приказивати у сегменту под називом „Work In Progress“ и управо ово је најважнији део фестивала јер он посвећен афирмацији и промоцији музичког документарца како жанра, посебно пројектима из домаће продукције.

Интересантни гости из сфере музике и филма ће водити трибине на фестивалу „Dok’n’Ritam“ и очекују посетиоце у што већем броју, а најављују мноштво тема о којима ће заједно дискутовати. Жири другог по реду фестивала су Тони Шарић, промотер музичког филма, директор фестивала документарног рок филма ДОРФ, уметник Рамбо Амадеус и редитељ Милан Ђорђевић који је један од селектора ФЕСТ-а.