Dok'n'ritam 2017

Početak juna donosi drugi po redu beogradski Festival muzičkog dokumentarnog filma

Utorak 30. maj 2017.

cover image

Dom kulture Studentski grad na Novom Beogradu od 1. do 4. juna organizuje drugi Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“. Projekti iz dokumentarnog žanra raznih autora i muzičkih pravaca će činiti program, a ove godine takmičarski deo festivala je podeljen u dve celine - međunarodnu i nacionalnu selekciju. Na otvaranju festivala, 1. juna u 21:00 na Letnjoj sceni, nastupiće regionalna mlada muzička zvezda, Sara Renar. Njen muzički pravac se definiše kao alternativan sa primesama indi, pop i elektronskog zvuka dok je njen autentičan performans prepoznatljiv širom regiona. Tokom trajanja festivala najavljena su još dva koncerta.


Prvog dana festivala publika će imati prilike da pogleda regionalnu premijeru filma „Rumble: The Indians Who Rocked the World“. Domaću premijeru imaće film „Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words“ koji donosi priču o Frenku Zapi, jednom od nauticajnijih muzičara iz druge polovine dvadesetog veka. Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana trajanja festivala su sledeći: „No smoking in Sarajevo“, „Neka je dan radostan", „Soul Train“ i druga ostvarenja iz domaće i regionalne produkcije. Veoma zanimljiv projekat koji će publika moći da pogleda je film "Najvažniji dečko na svetu" koji predstavlja fanove Džastina Bibera  kao i filmsko ostvarenje "Vanila Stop!", priča o ljudima koji se prerušavaju u poznate heroje iz stripova i filmova.

Poseban program festivala „Notabook“ predstavlja knjige o muzici i muzičarima. Organizovaće se tribine na kojima će biti priče o Kurtu Kobejnu, Brus Springstinu i Dorsima, a najavljena je i premijera najnovije biografije o Prinsu. Predstavljanje dokumentaraca koji su još u izradi će se prikazivati u segmentu pod nazivom „Work In Progress“ i upravo ovo je najvažniji deo festivala jer on posvećen afirmaciji i promociji muzičkog dokumentarca kako žanra, posebno projektima iz domaće produkcije.

Interesantni gosti iz sfere muzike i filma će voditi tribine na festivalu „Dok’n’Ritam“ i očekuju posetioce u što većem broju, a najavljuju mnoštvo tema o kojima će zajedno diskutovati. Žiri drugog po redu festivala su Toni Šarić, promoter muzičkog filma, direktor festivala dokumentarnog rok filma DORF, umetnik Rambo Amadeus i reditelj Milan Đorđević koji je jedan od selektora FEST-a.