Dani Beograda 2019

Glavni grad Srbije proslavlja svoj praznik od 16. do 19. aprila

Subota 13. apr 2019.

cover image

Tradicionalna manifestacija "Dani Beograda" se održava 17. put po redu. Ovogodišnji naziv dešavanja namenjenog svim generacijama nosi naziv "Pogled sa Kalemegdana". Četiri dana slavlja uz kvalitetan kulturno-umetnički program, javna vođenja i prezentacija bogate istorije su spremni. Beograđani, Beograđanke, dragi gosti - dobrodošli na posebne beogradske dane.

Svečani početak će obeležiti dodela nagrada Grada Beograda i odmah sledi gala muzički program. Svakog dana na Beogradskoj tvrđavi će biti organizovani koncerti klasične muzike. Posebna poslastica za čulo sluha je "Rokenrol koncert u saradnji sa orkestrom Stanislav Binički Ministarstva odbrane" koji će okupiti popularne pevače, pevačice i muzičare. Daleko više okupljenih će biti ispred bine. Pamtite datum i vreme - 17. april od 19:00 jer se ovakav muzički spektakl jednostavno ne propušta.

Ponuda kulturno-umetničkih događaja je nikada veća. Muzej grada Beograda će otvoriti gotovo sve svoje institucije i u njima će posetioci imati priliku da pogledaju različite izložbe. Pozorišni program će se realizovati u pozorištu Dadov, a posetioce će ugostiti i pozorište lutaka Pinokio, Boško Buha, Duško Radović i Bitef teatar. Prava atrakcija će biti i više od 50 pratećih sadržaja.

Poslednjeg dana će biti upriličena velika svečanost povodom obeležavanja važnog istorijskog događaja. Naime, 19. aprila 1867. godine, Knez Mihailo Obrenović je dobio od Turaka ključeve grada i tada je Beograd, nakon tri veka, ponovo postao slobodan srpski grad. Ukoliko niste znali zašto proslava počinje baš 16. aprila, evo odgovora. Tog datuma, davne 878. godine Beograd se po prvi put spomenuo po svom slovenskom imenu u pismu pape Jovana VIII.