Дани Београда 2019

Главни град Србије прославља свој празник од 16. до 19. априла

Субота 13. апр 2019.

cover image

Традиционална манифестација "Дани Београда" се одржава 17. пут по реду. Овогодишњи назив дешавања намењеног свим генерацијама носи назив "Поглед са Калемегдана". Четири дана славља уз квалитетан културно-уметнички програм, јавна вођења и презентација богате историје су спремни. Београђани, Београђанке, драги гости - добродошли на посебне београдске дане.

Свечани почетак ће обележити додела награда Града Београда и одмах следи гала музички програм. Сваког дана на Београдској тврђави ће бити организовани концерти класичне музике. Посебна посластица за чуло слуха је "Рокенрол концерт у сарадњи са оркестром Станислав Бинички Министарства одбране" који ће окупити популарне певаче, певачице и музичаре. Далеко више окупљених ће бити испред бине. Памтите датум и време - 17. април од 19:00 јер се овакав музички спектакл једноставно не пропушта.

Понуда културно-уметничких догађаја је никада већа. Музеј града Београда ће отворити готово све своје институције и у њима ће посетиоци имати прилику да погледају различите изложбе. Позоришни програм ће се реализовати у позоришту Дадов, а посетиоце ће угостити и позориште лутака Пинокио, Бошко Буха, Душко Радовић и Битеф театар. Права атракција ће бити и више од 50 пратећих садржаја.

Последњег дана ће бити уприличена велика свечаност поводом обележавања важног историјског догађаја. Наиме, 19. априла 1867. године, Кнез Михаило Обреновић је добио од Турака кључеве града и тада је Београд, након три века, поново постао слободан српски град. Уколико нисте знали зашто прослава почиње баш 16. априла, ево одговора. Тог датума, давне 878. године Београд се по први пут споменуо по свом словенском имену у писму папе Јована VIII.