Tako dobre gradske vesti

Vreme za vikend: idealno. Dešavanja na otvorenom i zatvorenom širom grada: brojna. Kada ovako stoje stvari, raspoloženje jedino može biti najbolje moguće

Sreda 13. mar 2019.

cover image

Da bi se uživalo u sadašnjosti, neophodno je dobro poznavati prošlost. U svakom smislu. A ona se savršeno upoznaje na izložbama. Do poslednjeg dana marta, Muzej nauke i tehnike je mesto održavanja izložbe "Gojko Varda - 60 godina posvećenih dizajnu". Autorka postavke je kustoskinja Milena Vrzić Bešić, a vizuelni identitet je odredila Nevena Prodanović.

U fokusu je rad istaknutog srpskog industrijskog dizajnera koji je sa prvim idejnim rešnjem visoko postavio granice u svojoj profesiji. Kreiranje enterijera, upotreba različitih materijala, ručni rad, "Insa" satovi, kućište za računar "Galaksija", nameštaj i još mnogo toga što je stvorio ovaj izuzetan umetnik čini izložbu. Koliko je cenjen govore stručni krugovi koji ga još uvek smatraju neprevaziđenim industrijskim dizajnerom. Gospodin Gojko Varda živi za dizajn.

Nakon što ste uživali u estetici bez premca, vreme je da obradujete vaše istančano čulo sluha. Simfonijski orkestar RTS i Alesandro Krudele, italijanski dirigent u subotu, 16. marta od 20:00 nastupaju na Kolarcu. U velikoj dvorani, u okviru ciklusa "Premijere" se izvodi "Koncertna muzika za klavir, gudački orkestar i elektroniku" po izboru Srđana Hofmana. Solista i pijanistikinja Neda Hofman i Goran Kostić, kontrabasista su specijalni gosti. Brzo po karte.


Da biste bili najbrži u trci za premijernu muzičku manifestaciju sa bogatim programom morate da budete u kondiciji. Najbolji način za vežbanje iste je trčanje. Istog dana, 16. marta od 10:00 do 15:00 na Adi Ciganliji se organizuje peta po redu "Spring Rolls - Trka sa razlogom". Ovo je humanitarna trka u kojoj mogu da učestvuju deca i odrasli, a cilj nije kraj trke već pomoć organizaciji "Belhospice" koja je orijentisana je na palijativno zbrinjavanje pacijenata sa malignim bolestima u odmakloj fazi. Dakle, dođite na Adu, povedite mališane da istrče stazu dugu 200 metara, a vi pokažite zavidno sportsko umeće na dužini od sedam kilometara. Nakon trke sledi zabava.

Nedelja, 17. mart će prema vremenskoj progonozi biti kao stvorena za odmor u prirodi. Parkovi u Beogradu su brojni. Odaberite omiljeni i prepustite se svežem vazduhu u krugu dragih ljudi. Ukoliko poštujete staru beogradsku tradiciju i nedeljom odlazite na pijacu, promenite rutinu. Ako se pitate zašto, odgovor vas čeka već u ponedeljak, 18. marta. Dorćol Platz će od 15:00 do 22:00 postati organska pijaca. Uz raznovrsne proizvode organskog porekla, posetioci će moći da vežbaju jogu, otkriju lekovita dejstva aromaterapija, prisustvuju radionici i da se posavetuju sa nutricionistom. Nikad bolji početak radne nedelje.