Тако добре градске вести

Време за викенд: идеално. Дешавања на отвореном и затвореном широм града: бројна. Када овако стоје ствари, расположење једино може бити најбоље могуће

Среда 13. мар 2019.

cover image

Да би се уживало у садашњости, неопходно је добро познавати прошлост. У сваком смислу. А она се савршено упознаје на изложбама. До последњег дана марта, Музеј науке и технике је место одржавања изложбе "Гојко Варда - 60 година посвећених дизајну". Ауторка поставке је кустоскиња Милена Врзић Бешић, а визуелни идентитет је одредила Невена Продановић.

У фокусу је рад истакнутог српског индустријског дизајнера који је са првим идејним решњем високо поставио границе у својој професији. Креирање ентеријера, употреба различитих материјала, ручни рад, "Insa" сатови, кућиште за рачунар "Галаксија", намештај и још много тога што је створио овај изузетан уметник чини изложбу. Колико је цењен говоре стручни кругови који га још увек сматрају непревазиђеним индустријским дизајнером. Господин Гојко Варда живи за дизајн.

Након што сте уживали у естетици без премца, време је да обрадујете ваше истанчано чуло слуха. Симфонијски оркестар РТС и Алесандро Круделе, италијански диригент у суботу, 16. марта од 20:00 наступају на Коларцу. У великој дворани, у оквиру циклуса "Премијере" се изводи "Концертна музика за клавир, гудачки оркестар и електронику" по избору Срђана Хофмана. Солиста и пијанистикиња Неда Хофман и Горан Костић, контрабасиста су специјални гости. Брзо по карте.


Да бисте били најбржи у трци за премијерну музичку манифестацију са богатим програмом морате да будете у кондицији. Најбољи начин за вежбање исте је трчање. Истог дана, 16. марта од 10:00 до 15:00 на Ади Циганлији се организује пета по реду "Spring Rolls - Трка са разлогом". Ово је хуманитарна трка у којој могу да учествују деца и одрасли, а циљ није крај трке већ помоћ организацији "Belhospice" која је оријентисана је на палијативно збрињавање пацијената са малигним болестима у одмаклој фази. Дакле, дођите на Аду, поведите малишане да истрче стазу дугу 200 метара, а ви покажите завидно спортско умеће на дужини од седам километара. Након трке следи забава.

Недеља, 17. март ће према временској прогонози бити као створена за одмор у природи. Паркови у Београду су бројни. Одаберите омиљени и препустите се свежем ваздуху у кругу драгих људи. Уколико поштујете стару београдску традицију и недељом одлазите на пијацу, промените рутину. Ако се питате зашто, одговор вас чека већ у понедељак, 18. марта. Дорћол Platz ће од 15:00 до 22:00 постати органска пијаца. Уз разноврсне производе органског порекла, посетиоци ће моћи да вежбају јогу, открију лековита дејства ароматерапија, присуствују радионици и да се посаветују са нутриционистом. Никад бољи почетак радне недеље.