Dan u Beogradu: dešavanja u gradu

Vreme za vikend nestabilno. Zato kvalitetne zabave ima na pretek širom grada

Četvrtak 05. jul 2018.

cover image

Nematerijalno kulturno nasleđe kao inspiracija za budućnost je ideja vodilja nove manifestacije "West Etnology Fest" koja se održava do 6. jula. Festival internacionalnog karaktera kroz modne revije, izložbe, rukotvorine, radionice, filmove i predavanja dokazuje prisutnost tradicije u savremenom društvu kroz modernu umetnost i nove generacije. U Art bioskopu Etnografskog muzeja 6. jula od 18:00 master klas o nacionalnom kostimu Turkmenistana će održati Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, nekadašnja profesorka i članica Udruženja majstora zanata Moskve.

Vreme je za slavlje? Uvek. Pravo slavlje nije bez penušavca, a kako da izaberete pravo penušavo vino saznaćete na Bubble Jam 2018 - festivalu penušavih vina. U subotu, 7. jula od 18:00 na platou ispred hotela Radisson Blu Old Mill imaćete priliku da degustirate penušava vina uglavnom domaće proizvodnje. Vinarija Kovačević nastupa sa svojim brut šardoneom, Fresco linijom, belim i roze penušavcem. Na bačenu rukavicu Vinarija Aleksandrović odgovara prezentacijom šardonea po španskoj metodi, blanc de noir i roze penušavcem pinot noir-a.


U konkurenciju za osvajanje vaše pažnje umešaće se i francuska vina uz ekskluzivnu radionicu i degustaciju. Šampanj master klas "Od vrha do zvezda" vodi Đuro Tošić koji će vam predstaviti tajne najboljih šampanjaca. Dobro informisani i obučeni moći ćete da procenite koji je ukus baš po vašem ukusu - Veuve Clicquot, Lorraine Perrier Brut, Rose ili Krug. U ovom slučaju, slobodno zapenite!

Razvedrite leto muzikom u sutonu. Dobrodošli na 50. Kalemegdanske sutone. Do 9. jula na različitim lokacijama u Beogradu na jednom od najstarijih festivala u Beogradu nastupaju mladi instrumentalisti, vokalni solisti, horovi, orkestri. Još 1968. godine njegov osnivač, pijanista i predsednik Muzičke omladine, Dušan Trbojević je smestio festival kako bi bila "iskorištena lepota drevnog Kalemegdana i našeg Beograda i najlepšem trenutku koji se može doživeti na Kalemegdanu – pri zalasku sunca." Nedelju veče, od 20:30 provedite uz Trio Les Nounours u Umetičkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Veliko zatvaranje uz kalemegdanski suton obogatiće glumica Ana Sofrenović, 9. jula na istom mestu od 20:00.