Дан у Београду: дешавања у граду

Време за викенд нестабилно. Зато квалитетне забаве има на претек широм града

Четвртак 05. јул 2018.

cover image

Нематеријално културно наслеђе као инспирација за будућност је идеја водиља нове манифестације "West Etnology Fest" која се одржава до 6. јула. Фестивал интернационалног карактера кроз модне ревије, изложбе, рукотворине, радионице, филмове и предавања доказује присутност традиције у савременом друштву кроз модерну уметност и нове генерације. У Арт биоскопу Етнографског музеја 6. јула од 18:00 мастер клас о националном костиму Туркменистана ће одржати Худајбердијева Корпагуљ Ашировна, некадашња професорка и чланица Удружења мајстора заната Москве.

Време је за славље? Увек. Право славље није без пенушавца, а како да изаберете право пенушаво вино сазнаћете на Bubble Jam 2018 - фестивалу пенушавих вина. У суботу, 7. јула од 18:00 на платоу испред хотела Radisson Blu Old Mill имаћете прилику да дегустирате пенушава вина углавном домаће производње. Винарија Ковачевић наступа са својим брут шардонеом, Fresco линијом, белим и розе пенушавцем. На бачену рукавицу Винарија Александровић одговара презентацијом шардонеа по шпанској методи, blanc de noir и розе пенушавцем pinot noir-a.


У конкуренцију за освајање ваше пажње умешаће се и француска вина уз ексклузивну радионицу и дегустацију. Шампањ мастер клас "Од врха до звезда" води Ђуро Тошић који ће вам представити тајне најбољих шампањаца. Добро информисани и обучени моћи ћете да процените који је укус баш по вашем укусу - Veuve Clicquot, Lorraine Perrier Brut, Rose или Krug. У овом случају, слободно запените!

Разведрите лето музиком у сутону. Добродошли на 50. Калемегданске сутоне. До 9. јула на различитим локацијама у Београду на једном од најстаријих фестивала у Београду наступају млади инструменталисти, вокални солисти, хорови, оркестри. Још 1968. године његов оснивач, пијаниста и председник Музичке омладине, Душан Трбојевић је сместио фестивал како би била "искориштена лепота древног Калемегдана и нашег Београда и најлепшем тренутку који се може доживети на Калемегдану – при заласку сунца." Недељу вече, од 20:30 проведите уз Trio Les Nounours у Уметичком павиљону "Цвијета Зузорић". Велико затварање уз калемегдански сутон обогатиће глумица Ана Софреновић, 9. јула на истом месту од 20:00.