Šta raditi u Beogradu uoči Uskrsa

Pravo prolećno vreme i slobodni dani donose spektakularnu atmosferu u grad

Četvrtak 05. apr 2018.

cover image

Predstojeći vikend je po mnogo čemu poseban. Beograđani, posebno Beograđanke su u jeku priprema za najradosniji praznik, Uskrs. Ne preterujte sa u aktivnostima u kući već iskoristite vreme za odlična gradska dešavanja.


Veliki Uskršnji karneval na Tašmajdanu se organizuje 7. i 8. aprila. Druga po redu manifestacija u parku Tašmajdan je kreirana za sve generacije. Raznovrsni muzički i plesni performansi, ulični zabavljači - klovnovi, žongleri, pantomimičari i štulaši, pružiće sjajnu zabavu. Posebno najmlađima. Mažoretkinje, karnevalske trupe i atraktivni perkusionisti će učiniti vikend nezaboravnim.

Prodaja ukrašenih jaja sa humanitarnim karakterom, jahanje konja u centru grada, bioskop na otvorenom, "trka beba" sa odličnim poklonom za najbržu - nova bebi kolica, kreativne radionice i još mnogo toga je u ponudi. Sigurno je da će najviše gužve biti na takmičenju u kucanju jajima i izboru za najlepšu uskršnju korpu. Zabava zagarantovana.


Etnografski muzej je organizovao pravi događaj za ovaj period. Izložba i katalog "Jaje voskom išarano - tradicionalne tehnike i alati" predstavljaju kulturno nasleđe i običaje vezane za oslikavanje uskršnjih jaja. Izloženo je više od 1.200 ukrašenih jaja, od kojih je blizu 900 urađeno tehnikom šaranja voskom. Ukoliko vam je potrebna dodatna inspiracija za kreativan rad, obavezno posetite muzej. Otrićete magiju posebne likovne tehnike. Takođe, dobićete i odgovore na pitanja od kada, kako, zašto i čime se boje jaja za Uskrs u Srbiji. Izložba je otvorena do 4. maja.