Шта радити у Београду уочи Ускрса

Право пролећно време и слободни дани доносе спектакуларну атмосферу у град

Четвртак 05. апр 2018.

cover image

Предстојећи викенд је по много чему посебан. Београђани, посебно Београђанке су у јеку припрема за најрадоснији празник, Ускрс. Не претерујте са у активностима у кући већ искористите време за одлична градска дешавања.


Велики Ускршњи карневал на Ташмајдану се организује 7. и 8. априла. Друга по реду манифестација у парку Ташмајдан је креирана за све генерације. Разноврсни музички и плесни перформанси, улични забављачи - кловнови, жонглери, пантомимичари и штулаши, пружиће сјајну забаву. Посебно најмлађима. Мажореткиње, карневалске трупе и атрактивни перкусионисти ће учинити викенд незаборавним.

Продаја украшених јаја са хуманитарним карактером, јахање коња у центру града, биоскоп на отвореном, "трка беба" са одличним поклоном за најбржу - нова беби колица, креативне радионице и још много тога је у понуди. Сигурно је да ће највише гужве бити на такмичењу у куцању јајима и избору за најлепшу ускршњу корпу. Забава загарантована.


Етнографски музеј је организовао прави догађај за овај период. Изложба и каталог "Јаје воском ишарано - традиционалне технике и алати" представљају културно наслеђе и обичаје везане за осликавање ускршњих јаја. Изложено је више од 1.200 украшених јаја, од којих је близу 900 урађено техником шарања воском. Уколико вам је потребна додатна инспирација за креативан рад, обавезно посетите музеј. Отрићете магију посебне ликовне технике. Такође, добићете и одговоре на питања од када, како, зашто и чиме се боје јаја за Ускрс у Србији. Изложба је отворена до 4. маја.