Top 5 knjiga - zima 2018

Čitanje je uvek aktuelno

Subota 27. jan 2018.

cover image

Zima i hladno vreme nisu baš dobri saveznici za aktivnosti na otvorenom. Savršena su podrška za druženje u zatvorenom prostoru. Nakon brojnih važnih datuma koje nazivamo zajedničkim imenom - praznični period, vreme je za lični "upgrade". Knjiga je oduvek bila veran prijatelj. Odana pratnja koja ne menja plan u poslednjem trenutku i uvek ima razumevanja ako je zapostavimo zbog nekog. Ili nečeg. Mudro iskoristite sniženja i obnovite svoju biblioteku. Predlažemo da, dok čekate sneg i zimske čarolije, pročitate neku od ovih knjiga. Uživajte.

1. Traži me - Mirjana Bobić Mojsilović

Miljenica ženske čitalačke publike je u oktobru 2017. objavila knjigu sa kojom je ponovo dokazala zbog čega njena popularnost ne jenjava. Priča o tri sasvim različite žene koje ipak imaju nešto zajedničko je idealan poklon za predstojeći Dan zaljubljenih ili Svetog Trifuna. Ni Osmi mart nije daleko. Sjajan izbor za dame svih generacija.


2. A State of Freedom - Neel Mukherjee

Roman za svaku preporuku. Iako se ne kotira visoko na svetskim listama, publika je dala svoj glas i ocenila kao štivo koje bi trebalo pročitati. Početak godine je period kada svako donosi nove planove i trudi se da ih realizuje, a ova knjiga upravo podstiče ovakvo razmišljanje.

3. Odabrane priče - Džon Čiver

Pisac iz Amerike, dobitnik "Pulicerove" nagrade je 1943. godine objavio ovu zbirku priča. Američki Čehov dvadesetog veka, kako su ga prozvali, je doneo priču o životu običnih ljudi. Kasnije se iste odrekao ali to je neka druga tema. Autor naslova "Grozni radio", "Ovo stvarno liči na raj" i mnogih drugih se i danas smatra jednim od najtalentovanijih američkih pisaca.

4. E baš vam hvala - Marko Vidojković

Jedan od popularnijih domaćih autora sa svakom novom knjigom osvaja top liste. Tema romana je život nakon raspada Jugoslavije. Naravno, "začinjeno" njemu svojstvenim načinom izražavanja. Oslobođen od klasične forme, Marko uvek donese surovu realnost na jedinstveni način.


5. Ruska klasika

Neprevaziđeni Puškin, Tolstoj i drugi predstavnici "evergreen" literature su možda bili nezanimljivi kao obavezna školska literatura. Ako ste prevazišli "dečje bolesti" potražite neki od dobro poznatih naslova. Toliko toga postoji u tim rečima, još više između redova. 

Plus: Dete slobode - Džeks Miler

Sirovi triler. Glavna junakinja radi u lokalnom baru i ima mnogo prijatelja. Gotovo nijedan od njih ne zna da je bila uhapšena zbog ubistva muža, da je decu poslala na usvajanje i da zbog toga nema miran san. Ne znaju ni da Frida Oliver nije njeno pravo ime. Misterija, život kakav se prikazuje na televiziji i prava akcija u menjanju sadašnjosti je osvojila brojnu publiku na celoj planeti.