Hajde da putujemo

Beg od grada u savršen balans između prirode, tradicije i modernih aktivnosti je pravi izbor za slobodno vreme dok traju dugi, topli dani

Nedelja 13. avg 2017.

cover image

U sezoni godišnjih odmora je naglašena ta potreba da se izmestimo iz svoje sredine i uputimo na mesta koja su drugačija, a itekako imaju šta da pokažu. Za kvalitetan odmor nisu potrebne daleke destinacije i hoteli sa bezbroj zvezdica već dobra volja i minimum stvari sa liste neophodno. Vikend za prepričavanje na manje od 100 kilometara od Beograda predstavlja najbolju opciju za kratak predah od posla, kućnih poslova i drugih rutinskih aktivnosti. Pravac u upoznavanje predivnih lokacija kojih Srbija ima na pretek.

Salaš 137


Tačno na 97 kilometru od centra grada ka Vojvodini se nalazi mesto Čenej i u njemu čuveni Salaš 137. Unikatno mesto, pionir etno turizma i provoda izvan centralnih gradskih zona je nadaleko poznato po neverovatnoj kuhinji i kreativnom sadržaju. Vojvođanska ravnica u najlepšem mogućem izdanju. Smeštaj čini 13 prostranih soba dizajniranih u Alt Deutsche stilu, prevedeno na srpski jezik, dominira ambijent iz prošlih vremena, kao kod bake na selu - masivan drveni nameštaj, svetle boje i mnogo vezenih detalja. Ljubitelji konja su ovim mestom posebno oduševljeni jer u okviru salaša postoji konjički klub te je dostupno jahanje profesionalcima i amaterima i vožnja fijakerom (zimi sankama). Aktivnosti za rekreaciju su zaista brojne, a svakom gostu su na raspolaganju razni sportski tereni, organizovani lov, gađanje lukom i strelom i veliko igralište za najmlađe. Posebno se izdvaja degustacija vina. Kada se spomene Vojvodina, većina pomisli na fantastičan gulaš i brojne preukusne specijalitete. Baš ovde možete da se uverite u legendu da se na salašima slasno jede i isprobate neke od lokalnih specijaliteta kao što su bačke moče, salašarski čekić, teleći perkelt, salašarska kobasica sa pire krompirom ili jagnjetina u mleku, vinu i ruzmarinu. Obavezno ostavite mesta za slatko posluženje i uživajte u domaćim šnenoklama.

Vila Etna


Ugrinovci, malo mesto nadomak planine Rudnik, na nešto manje od 100 kilometara od Beograda u južnom pravcu krije ovu fantastičnu vilu. Moderan dizajn i savremen koncept smeštaja nude baš sve što je potrebno za relaksaciju i kvalitetan odmor. Na samom ulazu, dobrodošlicu će Vam poželeti ljubazno osoblje, malo jezero sa vodopadom i dvorište u kome se nalaze dva bazena, bar i tereni za košarku, stolovi za bilijar, stoni tenis i stoni fudbal. Svaka soba je sa podnim grejanjem, komfornim francuskim ležajem i tehnikom koja se smatra neophodnom. Čitav smeštajni kompleks i restoran su pokriveni bežičnim internetom. Tradicionalni specijaliteti, tipični za ovaj deo Srbije - jagnjetina i teletina ispod sača su za svaku preporuku. A kako je na ovom mestu sve u skladu sa trendovima, moderan italijanski koncept ishrane vešto parira domaćoj kuhinji. Posebnost ove vile se najviše ogleda u luksuznom spa i velnes centru koji sadrži saune, slanu sobu, parno kupatilo i đakuzi. Brojni tretmani za ulepšavanje čine velnes centar kompletnim.

Etno selo Babina reka 


Odlazimo 70 kilometara od Beograda ka Šumadiji do mesta koje čuva tradiciju i insistira na istinskom gostomprimstvu. Ljubav prema Srbiji se oseća i vidi kroz svaki ručno napravljeni detalj i celokupno imanje. Iznad kapije piše "Ko prođe da se zaljubi", na imanju postoji i "Sokače dobrodošlice" dok se sa "Klupe za zaljubljene" zalazak sunca vidi najlepše i čitavo selo je ispisano romantičnim natpisima koji vraćaju osmeh na lice. Kompleks se gradio u mislima i realnom svetu više od 10 godina pre nego što je otvorio vrata za sve dobre ljude koji žele da provedu vreme u dodiru sa prirodom i divnim ljudima. Pored uobičajenih tradicionalnih specijaliteta i modernih kulinarskih akrobacija gde je ukus izjednačen sa estetikom, savetujemo da dođete baš gladni i testirate kopačev doručak, babin zlatni medaljon, piletinu na seljački način, babine rolnice za najdraže goste i sutlijaš sa cimetom i šlagom. Kada se zaželite rekreacije, "Igralište prijateljstva" sadrži teren za košarku, mali fudbal i stoni tenis. Na pedesetak metara od smeštajnog kompleksa je jezero i potok po kome je selo i dobilo naziv gde možete da pecate, šetate i radite šta god vam je volja.