Marko Tolja i The Swinging band

Pevač i autor iz Hrvatske u pratnji benda gostuje u Beogradu i najavljuje veče bogato kvalitetnim melodijama i sjajnim pesmama

Utorak 11. jul 2017.

cover image

Letnja scena Bitef Art kafea je aktuelnu sezonu organizovala seriju izvrsnih koncerata. Nastup Marka Tolje u pratnji udruženja The Swinging band je zakazan za 13. jul u 22:00 kada će teniski tereni na Kalemegdanu postati maestralna bina. Mladi pevač iz Hrvatske po prvi put gostuje na ovoj manifestaciji koju će ovog leta obeležiti gostovanja kvalitetnih umetnika: Qzama Quartet, Krcko And Lefty, Bebel Gilberto i Keziah Jones.


Marko Tolja je rođen u Rijeci. Prva pevačka iskustva je stekao uz strica Davora, pevača čuvene grupe Denis & Denis. Zajedničkim nastupom sa Lenom Stojiljković nastupa na dečjem festivalu "Mikić '95" gde sa numerom "Ča smo mi" osvajaju prvo mesto. Tokom osnovne škole uporedo pohađa muzičku školu Ivan Matetić Rogonjov. U periodu od 2001. do 2006. godine peva u raznim klapama sa kojima nastupa širom Hrvatske. Kao drugi tenor i bariton uglavnom dobija solističke deonice.


Solo karijeru započinje 2006. godine, a prvi singl koji snima je obrada pesme "Program tvog kompjutera" od grupe Denis & Denis. Šarmantan mladi pevač, jedan od najlepših glasova regiona preferira džez, pop i sving. Do sada je objavio dva izdanja, a album prvenac mu je doneo nagradu "Porin" 2008. godine u kategoriji najbolji novi izvođač. Televizijsku karijeru je započeo 2009. godine kao mentor u licenciranoj emisiji "Zvijezde pevaju". Iste godine izlazi drugi studijski album na kome se Marko potpisuje i kao autor. Manja filmska rola u filmu "Lea i Daria", reditelja Branka Ivande je obeležila njegov rad u 2011. godini, kada je izdao i album "Božić u Kazalištu", lajv izdanje sa prošlogišnjeg božićnog koncerta. Sa pesmom "Ljubav u boji" prvi put kao autor osvaja prvo mesto na Zagrebfestu.

Marko Tolja u 2012. godini izdaje prvi kantautorski album "Ljubav u boji" koji je osvojio publiku i kritiku, a ubrzo kreće i na veliku turneju. Singl na engleskom po prvi put izdaje 2014. godine kada je kreirao i audio izdanje za decu "Srca otvorena". Talentovan i veoma vredan mladi umetnik svakako će 2015. godinu pamtiti po velikom koncertu u dvorani "Vladislav Lizinski" koja je rezervisana samo za najbolje umetnike.