Internacionalni festival rane muzike u Beogradu

XII Međunarodni festival na kome će solisti i orkestri svirati na istorijskim instrumentima

Subota 03. jun 2017.

cover image

Uz podršku Sekretarijata za kulturu i Grada Beograda, u periodu od 10. do 25. juna festival će se održati na tri lokacije - Kolarčeva zadužbina, Crkva Svetog Petra i Katedrala Blažene Djevice Marije. Tokom trajanja festivala biće obeležene dve važne godišnjice: 450 godina od rođenja italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija i 250 godina od smrti nemačkog kompozitora Georga Filipa Telemana. Pored priznatih umetnika nastupaju i stipendisti Fondacije za mlade talente grada Beograda na koncertu sa nazivom "Talenti sviraju barok".

Manifestacije poput ovog festivala promovišu kvalitetnu muziku i pružaju podršku mladim ljudima da se integrišu u dešavanja od kulturološkog značaja. Podršku Međunarodnom festivalu rane muzike su pružili i Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Mađarski kulturni centar "Kolegijum hungarikum", Italijanski institut za kulturu, Fondacija "Makris" i drugi. 


Umetnički direktor Studija za ranu muziku i Festivala rane muzike, Predrag Gosta, ponosno ističe da je festival nastao 1991. godine, da se održavao do 1996. godine i kontinuirano se organizuje od 2012. godine. Takođe, ove godine se obeležava i 25. godina od osnivanja Studija za ranu muziku Udruženja građana i obnovljena je saradnja sa festivalom Dani orgulja.