Koncert grupe Dža ili Bu

Povodom jubileja 30 godina postojanja, besplatan koncert 29. maja na Novom Beogradu

Petak 26. maj 2017.

cover image

Bend Dža ili Bu ulaskom u 2017. godinu proslavlja 30 godina postojanja i definitivno je ovo njihova godina. Dom Kulture Studentski grad na Novom Beogradu je mesto gde će publici pokloniti besplatan koncert. Početak je zakazan za 20:00 na letnjoj sceni.

Sedam studijskih albuma je dosada objavio ovaj kultni pank rok bend, osnovan davne 1987. godine u Beogradu, preciznije na Vračaru. Poslednje izdanje "Sedma sila" je proglašeno od strane slušalaca Radio Beograda 202 za najbolji album u 2016. godini, a singl "Gasio sam mrak" za hit godine. Pripadaju kategoriji najaktivnijih bendova na domaćim prostorima. Poslednjih pet godina širom regiona su imali više od dvesta pedeset koncerata, dok su tokom višedecenijske karijere održali više od sedamsto. Poklonici kultnog beogradskog benda će biti u prilici da čuju najveće hitove iz karijere duge trideset godina.  Povodom 30 godina postojanja čuvenog gradskog benda u planu je izdanje svih albuma na diskovima kao i izdanje "best of vinyl".


Prvog maja 1987. godine bend su osnovali Nebojša Simeunović Sabljar (gitarista), Stojan Radičević (vokal i gitara), Duško Milojević (bas) i Dejan Milojević - Kid (bubnjevi). Sabljar je detinjstvo proveo u Bengaziju, u Libiji, što je i opisao u autobiografskoj pesmi "Pesak Bengazija". Njegov pradeda Luka Simeunović je pri proboju solunskog fronta, na Kajmakčalanu, ranjen u borbi prsa u prsa. Sablju kojom je ranjen je poneo sa sobom u Beograd. Sabljar je u tinejdžerskim danima nosio sa sobom dedinu sablju ispod mantila jer je bio u stalnom sukobu sa naci-skinsima. Tako je i dobio nadimak. Karijeru je započeo u pank sastavu "Unbelievable Disgusting".