Савски венац

cover image

Име општине Савски венац више симболизује њен положај него било који детаљ из историје. Назив је симболичан јер територија општине попут венца на десној обали Саве прати њен ток. Ово је једна од најстаријих и истовремено централна београдска општина. Савски венац, са својим деловима: Савамала, Сењак, Дедиње, Аутокоманда, Сајам и будући "Belgrade Waterfront" јесу и заувек ће бити најважнији представници прелепог Београда, без сумње.

Много тога се први пут у Београду појавило баш на Савском венцу. Од првих радњи, прве пијаце, прве кафане, првог позоришта, првог културно-уметничког друштва, прве болнице, прве трамвајске линије, првог министарства, па и првог фудбалског клуба у Србији. На Савском венцу се и данас налази Влада Републике Србије и већина министарстава. Опет, на Савском венцу је и срце српског саобраћаја. Београдска аутобуска станица, главна железничка станица, Београдски сајам и сви београдски савски мостови. Мостарска петља, трг Славија и Аутокоманда представници су главних саобраћајних тачака, не само за Београд него и за Србију.

Савски венац је и центар образовања, уметности и културе. Бројни факултети, основне и средње школе, најстарији и највреднији културно-историјски споменици, највреднија архитектонска културна баштина смештени су баш овде. Југословенско драмско позориште и Студентски културни центар одувек су били од кључне важности за овај град.

Где год у Београду живели и шта год радили, Савски венац никако не можете заобићи. Сви путници, гости Београда, они који су само у транзиту, они који су дошли да упознају град и становнике и пословни путници, ходаће главним улицама Београда, видети прелепа лица београдских девојака и ухватиће истраживачки поглед странаца који се у наш град увек враћају. Светски путници који су се упутили у Београд да осете дух старих времена и савременог начина живота на једном месту, да се проведу најбоље у Источној Европи, да пробају најукуснија јела чији се укус никада не заборавља, да спавају у светским хотелима који су своја врата луксуза отворили и у овом граду, морају доћи на Савски венац.