cover image

Ime opštine Savski venac više simbolizuje njen položaj nego bilo koji detalj iz istorije. Naziv je simboličan jer teritorija opštine poput venca na desnoj obali Save prati njen tok. Ovo je jedna od najstarijih i istovremeno centralna beogradska opština. Savski venac, sa svojim delovima: Savamala, Senjak, Dedinje, Autokomanda, Sajam i budući "Belgrade Waterfront" jesu i zauvek će biti najvažniji predstavnici prelepog Beograda, bez sumnje.

Mnogo toga se prvi put u Beogradu pojavilo baš na Savskom vencu. Od prvih radnji, prve pijace, prve kafane, prvog pozorišta, prvog kulturno-umetničkog društva, prve bolnice, prve tramvajske linije, prvog ministarstva, pa i prvog fudbalskog kluba u Srbiji. Na Savskom vencu se i danas nalazi Vlada Republike Srbije i većina ministarstava. Opet, na Savskom vencu je i srce srpskog saobraćaja. Beogradska autobuska stanica, glavna železnička stanica, Beogradski sajam i svi beogradski savski mostovi. Mostarska petlja, trg Slavija i Autokomanda predstavnici su glavnih saobraćajnih tačaka, ne samo za Beograd nego i za Srbiju.

Savski venac je i centar obrazovanja, umetnosti i kulture. Brojni fakulteti, osnovne i srednje škole, najstariji i najvredniji kulturno-istorijski spomenici, najvrednija arhitektonska kulturna baština smešteni su baš ovde. Jugoslovensko dramsko pozorište i Studentski kulturni centar oduvek su bili od ključne važnosti za ovaj grad.

Gde god u Beogradu živeli i šta god radili, Savski venac nikako ne možete zaobići. Svi putnici, gosti Beograda, oni koji su samo u tranzitu, oni koji su došli da upoznaju grad i stanovnike i poslovni putnici, hodaće glavnim ulicama Beograda, videti prelepa lica beogradskih devojaka i uhvatiće istraživački pogled stranaca koji se u naš grad uvek vraćaju. Svetski putnici koji su se uputili u Beograd da osete duh starih vremena i savremenog načina života na jednom mestu, da se provedu najbolje u Istočnoj Evropi, da probaju najukusnija jela čiji se ukus nikada ne zaboravlja, da spavaju u svetskim hotelima koji su svoja vrata luksuza otvorili i u ovom gradu, moraju doći na Savski venac.