Лоренцо и Какаламба

ОТВОРЕНО

ОТВОРЕНО

Оно шта су за Београд знаменитости попут споменика Кнезу Михаилу и Победник то је за ресторане Лоренцо и Какаламба. Гастрономска туристичка атракција се редовно посећује из неколико разлога. Први је апсолутно аутетничан ентеријер. У краљевини шика, кича, екстраваганције и оригиналне уметничке слободе, краљица Шпагетина је та која ведри и облачи. Нико не зна када је рођена ни ко су њени сродници. Једино се зна да је ручно израђена од шпагета и других тестенина. И да је апсолутно незамењива у својој владавини.

Ремек-дело није усамљено. Оно је само почетак. У овом ресторану коза пасе траву на плафону, Штрумфови се играју у целом простору, скултпуре из Фиренце су репродуковане на комичан начин, а свима њима друштво прави оригиналан пиротски вез на ћилимима и ћуповима. Уметничке фотографије, ликови из цртаних филмова, несвакидашњи материјали, намештај као из бајке. Звучи немогуће али све ово се налази у једном ресторану. Зато морате да га посетите одмах.

Након што се безброј пута фотографишете, време је да пређете на јеловник. То није богата понуда хране и пића то је спектакл за сва чула. Власница ресторана је завршила Apicius академију и постала мастер шеф тосканске кухиње. Њени кулинарски ментори из Фиренце, Лондона и Амстердама дали су јој знање и показали најсавременије технике припремања хране што укључује спремање традиционалних јела из Тоскане као и припрему интернационалних јела.

Читава филозофија је настала из идеје да се на једном месту доживе Фиренца и Пирот. Фузија две различите културе и укуса није немогућа мисија већ омиљени спој. Тако је од 2011. године, од првих дана рада ресторана. Да, и те како могу под истим кровом пеглана кобасица, суве паприке, јагњетина, бурата, паста и маскарпоне.

Поред других награда, Лоренцо и Какаламба ресторан поседује престижно признање "Ambassador Luce" из тосканске куће вина "Luce Della VIta". Ова титула је уручена власници ресторана, 20. септембра 2016. године у присуству многобројних личности из Београда, Пирота и других делова Србије.

Признање представља потврду гастрономског и туристичког престижа и додељено је само 40 пута широм света. У Источној Европи додељено је само 4 награде, а на подручју бивше Југославије ниједна, поред ове која је у рукама власнице ресторана Лоренцо и Какаламба.


ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ