Јесењи специјалитети

Хладније време и није неки савезник за дуге шетње у природи. Зато је идеалан партнер за испробавање сезонских укуса

Петак 19. окт 2018.

cover image

Јесен је непредвидива. Никад се не зна да ли ће победити михољско лето или дуге јесење кише. Сада је много занимљивије посматрати природу него људе. Са свим њеним бојама, она је невероватно лепа, инспиративна. Они су некако монотони. У овим данима, свима је потребна појачана доза позитивне енергије. Имамо сјајан предлог. Док не крене новогодишња еуфорија, поклоните своје време и апетит јесењим укусима. Нећете погрешити.

Прва асоцијација на укус јесени је господин ајвар. Колико садржи паприке и пратећих састојака, у сваку теглу је стала истоветна мера труда и љубави. Ово је добро познато свакоме ко зна како се прави ајвар. Ко није пробао, нека јесен 2018 резервише за печење паприка. Или нека што пре потврди долазак у неки од ресторана са српском кухињом. Ајвар + роштиљ = јесења идила. Проста математика за врхунски хедонизам.

Свињско печење се након летње паузе враћа на сцену. Нема више критика када се јавно изрази жеља за дегустирањем сочног меса. Уместо попреког погледа следи питање где на печење. Традиционални ресторани осим што умеју да угосте стварно домаћински, са истим жаром се труде да увек будете одушевљени порцијама добре хране.


На пијацама влада прави ватромет боја. Једна дама је изузетно доминантна. Велика, здрава, укусна. Користи се за припрему и слане и слатке хране. Купује се цела или на парче. Бундева. Не окрећите главу од ње, веома је важно да је често козумирате. Сви. Потаж од бундеве је магичан у ове тмурне дане. Пита од бундеве, посута шећером у праху је нешто што морате да пробате ове јесени.

Имате пуно право да пркосите јесењим гастрономским правилима и да се храните сасвим другачије. Порција егзотике на непцима је загарантована у мексичким ресторанима. Љуто по жељи, хранљиво и тотално аутентично. Од оваквих укуса, циркулација и расположење "скачу" на максимум. Аплауз за одличне резултате. Неки су целог лета са много радости мерили високе температуре и сунчане сате. Јапанке су сада у зимском сну. Па шта. Не тугујте, већ прошетајте до ресторана који сервирају морске специјалитете. Лето на тањиру? Што да не!