Jesenji specijaliteti

Hladnije vreme i nije neki saveznik za duge šetnje u prirodi. Zato je idealan partner za isprobavanje sezonskih ukusa

Petak 19. okt 2018.

cover image

Jesen je nepredvidiva. Nikad se ne zna da li će pobediti miholjsko leto ili duge jesenje kiše. Sada je mnogo zanimljivije posmatrati prirodu nego ljude. Sa svim njenim bojama, ona je neverovatno lepa, inspirativna. Oni su nekako monotoni. U ovim danima, svima je potrebna pojačana doza pozitivne energije. Imamo sjajan predlog. Dok ne krene novogodišnja euforija, poklonite svoje vreme i apetit jesenjim ukusima. Nećete pogrešiti.

Prva asocijacija na ukus jeseni je gospodin ajvar. Koliko sadrži paprike i pratećih sastojaka, u svaku teglu je stala istovetna mera truda i ljubavi. Ovo je dobro poznato svakome ko zna kako se pravi ajvar. Ko nije probao, neka jesen 2018 rezerviše za pečenje paprika. Ili neka što pre potvrdi dolazak u neki od restorana sa srpskom kuhinjom. Ajvar + roštilj = jesenja idila. Prosta matematika za vrhunski hedonizam.

Svinjsko pečenje se nakon letnje pauze vraća na scenu. Nema više kritika kada se javno izrazi želja za degustiranjem sočnog mesa. Umesto poprekog pogleda sledi pitanje gde na pečenje. Tradicionalni restorani osim što umeju da ugoste stvarno domaćinski, sa istim žarom se trude da uvek budete oduševljeni porcijama dobre hrane.


Na pijacama vlada pravi vatromet boja. Jedna dama je izuzetno dominantna. Velika, zdrava, ukusna. Koristi se za pripremu i slane i slatke hrane. Kupuje se cela ili na parče. Bundeva. Ne okrećite glavu od nje, veoma je važno da je često kozumirate. Svi. Potaž od bundeve je magičan u ove tmurne dane. Pita od bundeve, posuta šećerom u prahu je nešto što morate da probate ove jeseni.

Imate puno pravo da prkosite jesenjim gastronomskim pravilima i da se hranite sasvim drugačije. Porcija egzotike na nepcima je zagarantovana u meksičkim restoranima. Ljuto po želji, hranljivo i totalno autentično. Od ovakvih ukusa, cirkulacija i raspoloženje "skaču" na maksimum. Aplauz za odlične rezultate. Neki su celog leta sa mnogo radosti merili visoke temperature i sunčane sate. Japanke su sada u zimskom snu. Pa šta. Ne tugujte, već prošetajte do restorana koji serviraju morske specijalitete. Leto na tanjiru? Što da ne!