Актуелна градска дешавања

Музеји за 10, Шпански метар и Ринг Ринг су велике манифестације у Београду које не би требало пропустити у мају

Четвртак 17. мај 2018.

cover image

Четврта национална музејска манифестација "Музеји за 10" траје до 20. маја. Смотра уметности и културе обухвата Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја. У преко 75 музеја и сродних институција публика ће имати прилике да види читав низ изложби, поставки, презентација, радионица, дечјих програма, јавних разговора и других садржаја. Сви програми су бесплатни и очекује се више од 200.000 посетилаца на овогодишњој смотри која носи назив "Хиперповезани музеји. Нови приступи, нова публика".

Студентски културни центар ће до 20. маја бити у потпуности посвећен новој и другачијој музици. Ринг Ринг фестивал се одржава 23. пут, а поред бројних концерата је организована и радионица за младе пијанисте коју води италијански пијаниста Ливијо Минафра. Сви наступи на овом издању великог музичког догађаја су конципирани као микс домаћих и страних извођача.


Шпански метар је филмски фестивал посвећен остварењима која су настала на шпанском говорном подручју. Једанаесто издање хиспанске седме уметности ће бити актуелно до 30. маја и то на три локације у центру града. Културни центар Београда, Дом омладине и Музеј Југословенске кинотеке су места на којима ће се емитовати популарна латино кинематографија. Више од двадесет филмова је на репертоару који је подељен у три програмске целине - Савремени филм, Женски угао и Почасна Гоја награда.