Aktuelna gradska dešavanja

Muzeji za 10, Španski metar i Ring Ring su velike manifestacije u Beogradu koje ne bi trebalo propustiti u maju

Četvrtak 17. maj 2018.

cover image

Četvrta nacionalna muzejska manifestacija "Muzeji za 10" traje do 20. maja. Smotra umetnosti i kulture obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja. U preko 75 muzeja i srodnih institucija publika će imati prilike da vidi čitav niz izložbi, postavki, prezentacija, radionica, dečjih programa, javnih razgovora i drugih sadržaja. Svi programi su besplatni i očekuje se više od 200.000 posetilaca na ovogodišnjoj smotri koja nosi naziv "Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika".

Studentski kulturni centar će do 20. maja biti u potpunosti posvećen novoj i drugačijoj muzici. Ring Ring festival se održava 23. put, a pored brojnih koncerata je organizovana i radionica za mlade pijaniste koju vodi italijanski pijanista Livijo Minafra. Svi nastupi na ovom izdanju velikog muzičkog događaja su koncipirani kao miks domaćih i stranih izvođača.


Španski metar je filmski festival posvećen ostvarenjima koja su nastala na španskom govornom području. Jedanaesto izdanje hispanske sedme umetnosti će biti aktuelno do 30. maja i to na tri lokacije u centru grada. Kulturni centar Beograda, Dom omladine i Muzej Jugoslovenske kinoteke su mesta na kojima će se emitovati popularna latino kinematografija. Više od dvadeset filmova je na repertoaru koji je podeljen u tri programske celine - Savremeni film, Ženski ugao i Počasna Goja nagrada.