Дани Београда 2018

Четири дана музике, богате историје и забаве за све узрасте у центру града

Недеља 15. апр 2018.

cover image

Манифестација Дани Београда 2018 се одржава од 16. до 19. априла на неколико локација у граду. Програм обухвата више од 50 концерата, изложби, представа, стручно вођене туре и квалитетан културно-уметнички прогам. Када Београд слави, то је фешта за све генерације.

Музички програм "Београдски времеплов" почиње 16. априла од 17:00 на Тргу Републике. Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички", предвођен диригентом Војканом Борисављевићем ће свирати најлепше песме о Београду. Специјални гости на великом концерту су Нада Павловић, Јелена Јовичић, Бети Ђорђевић, Лео Мартин, Жељко Самарџић, Дејан Цукић и други познати музичари.


Посебно су атрактивне пешачке туре које ће водити истакнути српски историчари. Београђани и сви гости ће имати прилике да чују неиспричане приче о историји Београда и то на лицу места. Јавна вођења "Да ли сте знали и ово о Београду" на Калемегдану 17. априла ће представити богату историју шетњом кроз средњевековни, турски, аустријски и српски Београд. Предавања на отвореном за сваку препоруку су: "Београд у XV веку - врхунац развоја средњевековног града на ушћу Саве у Дунав", "Од Белграда до Београда: два века деобе", "Кроз Стамбол капију ка ослобођењу", "Између две власти: Београд 1804-1867" и "Калемегдан - музеј на отвореном".

Представе, трибине, концерти, изложбе фотографија, свечана додела Награда града Београда, организоване шетње градом, књижевни матине "Музиком и песмама о Београду", посета музејима уз водиче, квалитетан забавно-едукативни програм за децу и низ одличних дешавања ће обележити Дане Београда 2018.


Београд се први пут спомиње у писму папе Јована VIII 16. априла 878. године. Кнез Михаило је добио кључеве града од Али Риза-Паше 19. априла 1867. године. Ови датуми су од великог значаја за престоницу Србије и због тога се прославља несвакидашња прича у пролећним данима, када Београд блиста пуним сјајем.

Цео април ће проћи у знаку добре музике на улицама Београда. Међународни дан џеза се обележава 30. априла, а на Тргу Републике од 19:00 ће бити организован концерт "Даме певају џез". Наступиће Ана Софреновић, Ирена Благојевић, Јелена Theunisz и Анђелка Симић, из пратњу бенда Јован Маљоковић.