Dani Beograda 2018

Četiri dana muzike, bogate istorije i zabave za sve uzraste u centru grada

Nedelja 15. apr 2018.

cover image

Manifestacija Dani Beograda 2018 se održava od 16. do 19. aprila na nekoliko lokacija u gradu. Program obuhvata više od 50 koncerata, izložbi, predstava, stručno vođene ture i kvalitetan kulturno-umetnički progam. Kada Beograd slavi, to je fešta za sve generacije.

Muzički program "Beogradski vremeplov" počinje 16. aprila od 17:00 na Trgu Republike. Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", predvođen dirigentom Vojkanom Borisavljevićem će svirati najlepše pesme o Beogradu. Specijalni gosti na velikom koncertu su Nada Pavlović, Jelena Jovičić, Beti Đorđević, Leo Martin, Željko Samardžić, Dejan Cukić i drugi poznati muzičari.


Posebno su atraktivne pešačke ture koje će voditi istaknuti srpski istoričari. Beograđani i svi gosti će imati prilike da čuju neispričane priče o istoriji Beograda i to na licu mesta. Javna vođenja "Da li ste znali i ovo o Beogradu" na Kalemegdanu 17. aprila će predstaviti bogatu istoriju šetnjom kroz srednjevekovni, turski, austrijski i srpski Beograd. Predavanja na otvorenom za svaku preporuku su: "Beograd u XV veku - vrhunac razvoja srednjevekovnog grada na ušću Save u Dunav", "Od Belgrada do Beograda: dva veka deobe", "Kroz Stambol kapiju ka oslobođenju", "Između dve vlasti: Beograd 1804-1867" i "Kalemegdan - muzej na otvorenom".

Predstave, tribine, koncerti, izložbe fotografija, svečana dodela Nagrada grada Beograda, organizovane šetnje gradom, književni matine "Muzikom i pesmama o Beogradu", poseta muzejima uz vodiče, kvalitetan zabavno-edukativni program za decu i niz odličnih dešavanja će obeležiti Dane Beograda 2018.


Beograd se prvi put spominje u pismu pape Jovana VIII 16. aprila 878. godine. Knez Mihailo je dobio ključeve grada od Ali Riza-Paše 19. aprila 1867. godine. Ovi datumi su od velikog značaja za prestonicu Srbije i zbog toga se proslavlja nesvakidašnja priča u prolećnim danima, kada Beograd blista punim sjajem.

Ceo april će proći u znaku dobre muzike na ulicama Beograda. Međunarodni dan džeza se obeležava 30. aprila, a na Trgu Republike od 19:00 će biti organizovan koncert "Dame pevaju džez". Nastupiće Ana Sofrenović, Irena Blagojević, Jelena Theunisz i Anđelka Simić, iz pratnju benda Jovan Maljoković.