Међународни београдски сајам књига 2017

Најпопуларнија манифестација у источној Европи представља велики догађај од великог културног значаја који окупља бројне поштоваоце писане речи, познате ауторе и доноси богат пратећи програм

Субота 21. окт 2017.

cover image

62. Међународни београдски сајам књига под називом Кључ је у књигама се одржава од 22. до 29. октобра. Сваког дана од 10:00 посетиоцима ће се у пет хала сајма представити више од 450 домаћих и страних издавача. Истовремено, одржава се и Сајам образовања и наставних средстава и Сајам информисања, комуникација и маркетинга "Медиа маркет". Улазница је 250 динара, а за децу до 7 година улаз је бесплатан.


Почасни гости су земље Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн. Савремена књижевност немачког говорног подручја је тема Сајма књига 2017 који ће отворити Карл Маркус Гаус, писац и публициста из Аустрије. Прогам 4 земље 1 језик ће представити око 1.000 наслова, чак 350 премијерно, разговор са нобеловком Хером Милер и друге истакнуте ауторе са ових простора. Поред почасних гостију, учестувују и издавачи из Анголе, Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Ирана, Јапана, Канаде, Кине, Македоније, Румуније, Русије, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке и Уједињених Арапских Емирата.

Пратећи програм обухвата тематске изложбе, промотивне програме, трибине и обележавање значајних историјских годишњица - 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног, 250 година Филипа Вишњића, 170 година Горског вијенца, 150 година од смрти Шарла Бодлера, 125 година Ива Андрића, сећање на песничке жртве Великог рата - 100 година од смрти Диса и Бојића, 50 година од првог издавања романа 100 година самоће и Дервиш и смрт и деценија без Николе Милошевића и Стевана Раичковића.

Постојећи програми као што су Гости у фокусу, Фестивал стваралаштва младих, Издаваче тачке, Арена од речи и други, добро познати публици која не пропушта овај догађај, од ове године су обогаћени програмом Град гост, који представља један град из Србије (ове године је изабран Нови Сад), његове издаваче и културно-друштвени живот и Фестивал на сајму - Литература европског Медитерана. Дечји програм је у знаку обележавања 120 година од рођења Александра Вуча и представља богат едукативно-забаван садржај за најмлађе. Традиционално, биће додељене награде у следећим категоријама: Издавач године, Издавачки подухват године, Дечја књига године, Награда за издавача из дијаспоре на српском језику, Специјално признање за допринос у области науке, Специјално признање за издавача, књигу или стрип, Награда Богдан Кршић за најлепшу књигу, Награда за најлепшу дечју књигу, Специјално признање за младог дизајнера и награда Доситеј Обрадовић која се додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.


ТОП 3 књиге

Олујни Бедем - Дејан Стојиљковић

Љуљашка даха - Херта Милер

Културно благо Србије у 1000 слика - Вулкан издаваштво