Međunarodni beogradski sajam knjiga 2017

Najpopularnija manifestacija u istočnoj Evropi predstavlja veliki događaj od velikog kulturnog značaja koji okuplja brojne poštovaoce pisane reči, poznate autore i donosi bogat prateći program

Subota 21. okt 2017.

cover image

62. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod nazivom Ključ je u knjigama se održava od 22. do 29. oktobra. Svakog dana od 10:00 posetiocima će se u pet hala sajma predstaviti više od 450 domaćih i stranih izdavača. Istovremeno, održava se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market". Ulaznica je 250 dinara, a za decu do 7 godina ulaz je besplatan.


Počasni gosti su zemlje Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn. Savremena književnost nemačkog govornog područja je tema Sajma knjiga 2017 koji će otvoriti Karl Markus Gaus, pisac i publicista iz Austrije. Progam 4 zemlje 1 jezik će predstaviti oko 1.000 naslova, čak 350 premijerno, razgovor sa nobelovkom Herom Miler i druge istaknute autore sa ovih prostora. Pored počasnih gostiju, učestuvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Irana, Japana, Kanade, Kine, Makedonije, Rumunije, Rusije, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore, Češke i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prateći program obuhvata tematske izložbe, promotivne programe, tribine i obeležavanje značajnih istorijskih godišnjica - 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 170 godina Gorskog vijenca, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, 125 godina Iva Andrića, sećanje na pesničke žrtve Velikog rata - 100 godina od smrti Disa i Bojića, 50 godina od prvog izdavanja romana 100 godina samoće i Derviš i smrt i decenija bez Nikole Miloševića i Stevana Raičkovića.

Postojeći programi kao što su Gosti u fokusu, Festival stvaralaštva mladih, Izdavače tačke, Arena od reči i drugi, dobro poznati publici koja ne propušta ovaj događaj, od ove godine su obogaćeni programom Grad gost, koji predstavlja jedan grad iz Srbije (ove godine je izabran Novi Sad), njegove izdavače i kulturno-društveni život i Festival na sajmu - Literatura evropskog Mediterana. Dečji program je u znaku obeležavanja 120 godina od rođenja Aleksandra Vuča i predstavlja bogat edukativno-zabavan sadržaj za najmlađe. Tradicionalno, biće dodeljene nagrade u sledećim kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečja knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada Bogdan Kršić za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera i nagrada Dositej Obradović koja se dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.


TOP 3 knjige

Olujni Bedem - Dejan Stojiljković

Ljuljaška daha - Herta Miler

Kulturno blago Srbije u 1000 slika - Vulkan izdavaštvo