15. Београдски фестивал пива у ритму најбољих музичара

Највећи паб под отвореним небом у Београду наставља да открива музички репертоар за издање 2017

Четвртак 06. јул 2017.

cover image

Belgrade Beer Fest је ове године у знаку јубилеја - 15 година најбоље музике и пива у Београду. У складу са слављеничким расположењем, музички програм ће бити богатији за највећа имена са домаће рок сцене. Већ смо Вам открили да Asian Dub Foundation, Рибља чорба, Хладно пиво и Гоблини гостују на овогодишњем издању. Ушће ће у периоду од 16. до 20. августа горети од врхунских рок свирки, а јубиларно издање доноси бројне новитете, изненађења и најпознатије бендове и уметнике из земље и региона.


Група Van Gogh ће отворити популарну манифестацију. Почетак најпопуларније манифестације у Београду ће обележити одличан концерт на главној бини и велики ватромет. Бенд који је недавно прославио 30 година успешне музичке каријере посетиоцима 15. Beer Fest-а обећава сјајну забаву и невиђен спектакл. Лидер Звонимир Ђукић Ђуле, у свом маниру, каже да је улазница за концерт широк осмех и добро расположење и додаје: "Прошло је три године од нашег последњег наступа на Belgrade Beer Fest-у. Радујемо се новом сусрету са публиком, тако да једва чекамо да се попнемо на бину и експлодирамо од задовољства у загрљају са публиком. Као и увек, припремамо експлозиван наступ, а како нам је ове године припала част да отворимо јубиларно издање, припремили смо посебну сет листу." Бенд је основан једног дана у јануару давне 1986. године, чинили су га Звонимир Ђукић Ђуле (тада је само свирао гитару), Србољуб Срба Радивојевић (бубњар), Горан Милисављевић (вокал), и Предраг Поповић (басиста). Поносно носи титулу последњег великог бенда креираног на овим просторима. Осим великих наступа у готово свим градовима земље и региона, наступали су широм Енлеске, Америке, Немачке, Италије и другим земљама у свету. 


Кирил Џајковски, композитор и продуцент из Македоније, наступа другог дана фестивала, 17. августа на другој бини. Уметник из комшијске земље је један од највећих имена које ће наступати ове године. Пионир електронске музике са балканским елементима је значајан успех остварио компонујући музику за филмове. Случајност или не али је занимљив податак да је свој први бенд Бастион основао са познатим македонским режисером Милчом Манчевским, раних '80-тих година. Касније је свирао у бенду Леб и сол. Широј јавности је постао познат након ауторских албума "Homebound", "Syntethic Theatre" и "Religion & Sex" на којима доминира несвакидашња фузија drum and bass жанра и аутентичног македонског етна. Током '90-тих година се преселио у Аустралију где је и добио инспирацију за сопствени музички правац. Албум првенац "Homebound" 2000. године је објавио за издавачку кућу Tone Casualties из Америке. Први пут је наступио на Beer Fest-у 2008. године.


S.A.R.S (свеже ампутирана рука Сатријанија) наступа у суботу, 19. августа. Бенд из Београда, прецизније Ресника је управо на овом догађају прошле године прославио првих 10 година рада. За овогодишњи перформанс су најавили да ће изводити само добро познате нумере са шест албума, колико су до сада објавили. Музичко удружење које је за кратак период освојио домаћу и публику из региона на сваком концерту направи одличну атмосферу. Лутка, Буђав лебац, Ратујемо ти и ја и други хитови овог бенда су су на Youtube каналу прегледане готово сто милиона пута. Марта 2006. године гитариста Александар Луковић Лукац и певач Драган Ковачевић Жабац су основали бенд. Прву поставу су поред оснивача чинили: Владимир Поповић Hobbo (вокал), Жарко Ковачевић Жаре (вокал), Милош Ковачевић Крива (бас гитара), Бранислав Лучић Бебан (удараљке), Горан Младеновић Јапанац (бубњеви) и Ивана Блажевић Виолина (виолина). Касније се бенду прикључују Милош Бакаловић Бакал (бубњеви) и Борис Тасев (клавијатуре и хармоника). Како сви имају искуства из различитих праваца, као удружење креирају јединствени звук и посебан стил.


Atheist Rap, панк-рок великани из Новог Сада, наступају трећег дана фестивала, 18. августа, на главној бини. Певач Александар Попов dr Поп је поводом наступа у Београду изјавио следеће: "Публика на Ушћу је темпераментна и грлом и длановима учествује у сваком концерту. Спремни смо за нову размену позитивне енергије са њима. Планирамо да публици на Belgrade Beer Fest-у представимо ретроспективу наших највећих хитова из свих периода рада бенда и оставимо срце на терену, што би рекли спортски коментатори. Три године су прошле од нашег последњег дружења са публиком на Ушћу, у међувремену смо издали албум, а поред бројних наступа по региону имало смо и две европске турнеје на које смо јако поносни. Трудићемо се да све то сажмемо, фино упакујемо и испоручимо публици 18. августа у најбољем могућем издању". Идеју да оснују бенд су смислили Александар Попов и Владимир Козбашић, на концерту Рамбо Амадеуса 29. новембра 1988. године у Новом Саду. Идеји се придружују Владимир Радусиновић (гитара), Зоран Зарић (бас гитара) и Стеван Гојков (бубњеви). Први концерт су одржали 22. маја 1989. године и овај датум се води као датум оснивања. Крајем исте године бенду се придружује Александар Милованов.


Са оваквим музичким репертоаром је јасно да ће овогодишње, јубиларно издање Belgrade Beer Fest-а превазићи посећеност претходних издања. Прошле године је чак 480.000 људи посетило ову манифестацију. Фантастичан музички програм који је потпуно бесплатан и преко 100 врста домаћег и страног пива ће Београд у августу позиционирати у сам врх омиљених дестинација у Европи.


ПОВЕЗАНО