XVI Међународни фестивал харфе

У организацији Удружења харфиста и пријатеља харфе Србије се одржава 16. Међународни фестивал харфе у Београду

Среда 14. јун 2017.

cover image

Под слоганом "Висока мода – харфа (Le Haute couture – La Harpe)" од 15. до 20. јуна у Београду се одржава 16. Међународни фестивал харфе на коме ће, поред концерата, бити одржане радионице за младе харфисте. Популаризација харфе, искорак из културног елитизма и доступност културе свима је мисија организатора фестивала.

Импозантне београдске концертне дворане су места на којима ће се фестивал одржати: Руски дом, Свечана сала Матице исељеника и Срба у региону, Музеј науке и технике, Студентски културни центар, Collegium Hungaricum и Свечана сала Скупштине града Београда. Најављени наступи домаћих и страних уметника као и награђиваних младих талената су потпуно бесплатни.


Гудачки квартет Мозаик и гошћа из Русије, харфистикиња Марински театра и вишеструка победница на најпрестижнијим светским такмичењима, Софија Кипрскаја, наступају првог дана фестивала. Ленка Петровић, Мина Маринковић, Александра Милановић, гост из Швајцарске Тарек Безвик, Тина Жердин из Словеније, Весна Станковић, Анастасија Разваљејева и Миклош Корнеј из суседне Мађарске, Катерина Енгликова из Чешке, Љиљана Несторовска, Ивана Павловић, Милена Станишић, Милана Зарић, Саша Мирковић и Каролина Бетер су уметници који ће наступати на 16. Међународном фестивалу харфе у Београду.

Концерт на коме ће наступити Тина Жердин и Весна Станковић у Студентском културном центру је посвећен важном јубилеју, прославиће се 80 година Факултета музичке уметности. Весна Станковић ће свирати на посебној виолини - Guadagnini из 1752. године. Виолина је проглашена за покретно национално благо и припада Факултету музичке уметности. Племенит начин израде и рафиниран звук је дефинишу као прави раритет који има непроцењиву уметничку вредност.

Eвропска асоцијација фестивала, носилац пројекта Европа за фестивале - фестивали за Европу, је након детаљне евалуације која је била поверена националним експертима и европском жирију, 46 фестивала из региона Западног Балкана уврстило у мрежу европских фестивала и доделила EFFE етикете за квалитет. Етикету за 2017-2018 годину је између осталих, добио управо и Међународни фестивал харфе у Београду. Осим великог признања које додељује, жири је позвао добитнике да се прикључе заједничком покрету фестивала за мир, солидарност, уметност, уметнике и отворене разговоре.