XVI Međunarodni festival harfe

U organizaciji Udruženja harfista i prijatelja harfe Srbije se održava 16. Međunarodni festival harfe u Beogradu

Sreda 14. jun 2017.

cover image

Pod sloganom "Visoka moda – harfa (Le Haute couture – La Harpe)" od 15. do 20. juna u Beogradu se održava 16. Međunarodni festival harfe na kome će, pored koncerata, biti održane radionice za mlade harfiste. Popularizacija harfe, iskorak iz kulturnog elitizma i dostupnost kulture svima je misija organizatora festivala.

Impozantne beogradske koncertne dvorane su mesta na kojima će se festival održati: Ruski dom, Svečana sala Matice iseljenika i Srba u regionu, Muzej nauke i tehnike, Studentski kulturni centar, Collegium Hungaricum i Svečana sala Skupštine grada Beograda. Najavljeni nastupi domaćih i stranih umetnika kao i nagrađivanih mladih talenata su potpuno besplatni.


Gudački kvartet Mozaik i gošća iz Rusije, harfistikinja Marinski teatra i višestruka pobednica na najprestižnijim svetskim takmičenjima, Sofija Kiprskaja, nastupaju prvog dana festivala. Lenka Petrović, Mina Marinković, Aleksandra Milanović, gost iz Švajcarske Tarek Bezvik, Tina Žerdin iz Slovenije, Vesna Stanković, Anastasija Razvaljejeva i Mikloš Kornej iz susedne Mađarske, Katerina Englikova iz Češke, Ljiljana Nestorovska, Ivana Pavlović, Milena Stanišić, Milana Zarić, Saša Mirković i Karolina Beter su umetnici koji će nastupati na 16. Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu.

Koncert na kome će nastupiti Tina Žerdin i Vesna Stanković u Studentskom kulturnom centru je posvećen važnom jubileju, proslaviće se 80 godina Fakulteta muzičke umetnosti. Vesna Stanković će svirati na posebnoj violini - Guadagnini iz 1752. godine. Violina je proglašena za pokretno nacionalno blago i pripada Fakultetu muzičke umetnosti. Plemenit način izrade i rafiniran zvuk je definišu kao pravi raritet koji ima neprocenjivu umetničku vrednost.

Evropska asocijacija festivala, nosilac projekta Evropa za festivale - festivali za Evropu, je nakon detaljne evaluacije koja je bila poverena nacionalnim ekspertima i evropskom žiriju, 46 festivala iz regiona Zapadnog Balkana uvrstilo u mrežu evropskih festivala i dodelila EFFE etikete za kvalitet. Etiketu za 2017-2018 godinu je između ostalih, dobio upravo i Međunarodni festival harfe u Beogradu. Osim velikog priznanja koje dodeljuje, žiri je pozvao dobitnike da se priključe zajedničkom pokretu festivala za mir, solidarnost, umetnost, umetnike i otvorene razgovore.